Иновативни стартапови су други најзначајнији извозник Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2022, 08:33

Иновативни стартапови су други најзначајнији извозник Србије

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић рекао је данас, на отварању тродневне конференције „Belgrade Venture Forum“, да Србија велику пажну поклања подршци стартаповима и иновативним пројектима и позвао учеснике конференције да се обрате Министарству за сваку >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << врсту помоћи. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs „Од нашег последњег сусрета уживо 2018. године Србија је много учинила да подржи стартапове, инвеститоре и индустрију засновану на знању, а та подршка се ослања на четири стуба: знању, законима и порезима, инфраструктури и финасирању“, рекао је Јовановић.
Он је нагласио да су у Србији две читаве генерације ученика прошле кроз наставу програмирања и да су упознате са основним појмовима вештачке интелигенције, додајући да смо једна од ретких држава на свету која је обезбедила тај вид образовања.
„Увели смо читав низ пореских олакшица попут смањивања пореза за компаније које се баве истраживањем и развојем који може да сведе порез на добит готово на нулу, па све до 70 одсто нижег пореза на зараде и социјалних доприноса за људе који раде у истраживачко-развојним делатностима“, навео је Јовановић.
Он је подсетио да је држава у Крагујевцу отворила најсавременији Дата центар, у коме се налази NVIDIA суперкомпјутер са АИ платформом, који је доступан за бесплатно коришћење
„Ако развијате сложени АИ алгоритам који захтева подршку суперкомпјутера, јавите ми и побринућу се да је добијете бесплатно“, поручио је Јовановић.
Додао је да су отворени нови научно-технолошки паркови у Новом Саду, Нишу и Чачку и дограђени постојећи.
Навео је да је четврти стуб финансирање, у оквиру кога је подржано стварање првог званичног фонда ризичног капитала, започет и први корпоративни подухват који се зове „TS Ventures BC fond“ Телекома Србије.
„Ове године кроз наш Иновациони фонд, који сваке године добија све више новца, ми смо спровели програм под називом “Serbia Ventures“, где смо подржали оснивање два нова фонда ризичног капитала, рекао је Јовановић
Проценио је да ће до краја наредне године бити пет или шест оваквих фондова и додао како је у међувремену порастао интерес суседних земаља, САД и посебно из Силицијумске долине за улагање у српске стартапове.
„Резултати које смо добили су невероватни. Очекује се да до краја године извоз ИКТ услуга из Србије достигне више од 2,6 милијарди евра што је само у односу на прошлу годину раст већи од 45 процената, а свако друго ново радно место прошле године дошло је из ИТ сектора“, истакао је министар Јовановић. Он је навео да шу планови Србије за бућност технолошког сектора засновани на вештачкој интелигенцији и биотехнологији и изнео примере на којима се види да држава већ улаже у обе ове области.
Od Nove godine struja skuplja za osam, a gas za 11 odsto

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Иновативни стартапови су други најзначајнији извозник Србије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.