Свињетина у Немачкој постаје дефицитарна роба

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Nov.2022, 11:22

Свињетина у Немачкој постаје дефицитарна роба

Стручњаци страхују да ће Немачка после енергетске кризе склизнути и у прехрамбену и да ће месо у трговине убудуће долазити из Шпаније. Немачка, један од најзначајнијих светских извозника свињског меса, трпи огромне губитке у овом сектору и питање је до када ће успети да задржи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ову позицију. Фото: Unsplash/MarWincester До средине новембра заклано је 8,4 одсто свиња мање, а тренд пада се наставља, пише портал „Агрархојт”. Дирк Коцклер, из пољопривредно-трговинске групације „Агравис”, изјавио је да се тржиште припрема за пад на око 550.000 клања недељно, што је 250.000 мање него до сада. Између 2010. и 2020. тај је број достизао више од један милион на недељном нивоу. Како се наводи, пад на око пола милиона клања преполовио би производњу у року од неколико година.
Многи фармери у Немачкој одустали су у последње време од овог посла, неки су презадужени, други због растућих трошкова производње не виде будућност за немачко свињарство, упозорио је Хуберт Келигер, члан одбора Удружења индустрије меса. Месо ће стога постати дефицитарна роба, а на полицама трговина неће бити домаћих производа, коментарише. Истиче се да је популација ових животиња прошле године пала на најнижи ниво у последњих 25 година, а ове године се очекује пад за још 10 посто.
Тренутно, тамошње кланице раде у једној смени, а као пример какво је стање на тржишту, још од прошле године, наводи се пословање највећег немачког произвођача. Компанија „Тенис група” забележила је пад продаје у 2021. од око 800 милиона евра, на 6,2 милијарде евра.
За овакво стање окривљује се тамошња политика, а стручњаци страхују да ће Немачка после енергетске кризе склизнути и у прехрамбену и да ће месо у трговине убудуће долазити из Шпаније. Страхује се и да је циљ да се ослаби сточарство, а исхрана немачких потрошача усмери на биљне производе. Како се наводи, од немачког министра пољопривреде тражи се заштита ланца снабдевања.
Немачка, међутим, није једина држава чији сточари трпе последице кризе. У готово свим чланицама ЕУ бележи се пад сточног фонда. Према подацима Привредне коморе Србије, нашем тржишту потребно је око пет милиона свиња, а имамо их нешто више од два милиона. У сектору за сточарство сматрају да овакву ситуацију у Европи треба искористити за оснаживање домаћег свињарства и пад зависности од увоза јер се недостајуће количине набављају с других тржишта.
Удружење Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије недавно је, после састанка у Министарству пољопривреде, саопштило да је један од договора који је постигнут контрола увоза свињског меса.
Beč investira u solarnu energiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Свињетина у Немачкој постаје дефицитарна роба се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.