Кина реструктурира постојеће и одобрава нове кредите Куби

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Nov.2022, 17:40

Кина реструктурира постојеће и одобрава нове кредите Куби

Кина се сложила да реструктурира кубански дуг и тој земљи обезбеди нове трговинске и инвестиционе кредите саопштено је данас након састанка лидера те две комунистичке земље у Пекингу. IФото: Танјуг/Ding Lin/Xinhua via AP Председник Кубе Мигел Дијаз-Канел рекао је да је питање дуга било >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на врху дневног реда разговора са председником Си Ђинпингом, који је разумео потешкоће кроз које пролази Куба, пренео је Ројтерс.
Кубански председник је такође нагласио да је његов кинески колега указао да „мора да се нађе решење за све проблеме са Кубом, без обзира на дуг, и да то не може бити оно што ограничава развој“.
Како наводи Ројтерс, Кинеска трговина и инвестиције са том земљом су успорене последњих година, јер, према аналитичарима и дипломатама, Куба није исплатила реструктуирана дуговања, а ситуација се додатно погоршала пооштреним америчким санкцијама, пандемијом и неефикасном домаћом економијом.
Куба је последњи пут објавила свој спољни дуг 2019. када је износио 19,6 милијарди долара, а нема званичних података о томе колико дуг тренутно износи. Кубански министар економије Алехандро Гил рекао је да је Кина такође донирала 100 милиона долара као помоћ земљи да се избори са несташицом основних добара и енергетском кризом, која је погоршана ураганом Иан, који је десетковао западну провинцију Пинар дел Рио крајем септембра, преноси британска новинска агенција.
Кина је најважнији трговински партнер Кубе после Венецуеле, иако је трговинска размена опала са више од две милијарде долара у 2017. на 1,3 милијарде долара прошле године, наводи кубанска влада.
Kremlj: Vodimo se sopstvenim interesima u slučaju energenata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина реструктурира постојеће и одобрава нове кредите Куби се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.