Зашто треба јести рибизле

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Nov.2022, 15:01

Зашто треба јести рибизле

Популарна кисела црвена бобица која се у нашим крајевима најчешће користи за прављење пекмеза или сокова, а утицај рибизли на целокупно здравствено стање ће вас можда изненадити. Фото: Pixabay/12019 У историји је забележено да су још у 11. веку црвену рибизлу користили као драгоцени >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << украс самостанских дворишта и градских вртова, али и као цењену намирницу од које су се припремала јела и природни лекови.
И данас је позната по својим прехрамбеним и лековитим својствима које не би требало занемарити.
Састав и лековитост Црвена рибизла садржи протеине, јабучну, цитричну и тартаричну киселину и гама-линолну киселину. Богата је калцијумом и фосфором. Обилује витаминима Б групе (Б1, Б2, Б3 и Б6), Ц, А и К. Црвена рибизла је одличан извор антиоксиданса и минерала који побољшавају квалитет коже и косе.
Помаже у детоксикацији тела и тако повећава отпорност организма на болести.
Садржи витамин Ц, као и гвожђе које помаже код анемије. Витамин Ц има и антихистаминска својства која смањују деловање алергена, штити од бактерија и вируса и олакшава тегобе астме.
Штити крвне судове и кости Рибизла садржи калијум, који је важан за здравље срца и квалитетан рад целог организма. Делује превентивно на хипертензију, снижава крвни притисак и помаже у смањењу ризика од можданог удара. Има знатну количину витамина К, који помаже код здравог грушања крви. Тај витамин задужен је и за одржавање здравих костију јер регулише калцијум у костима па је препоручљив и код остеопорозе.
Који делови рибизле су корисни за здравље Семенке унутар плодова рибизле садрже гама-линолну киселину, која снижава повишени крвни притисак, болове и упале, ублажава алергијске реакције и проблеме с кожом. Семенке је добро користити за ублажавање ПМС-а, алергија, напетости и стреса, као и псоријазе и екцема.
Добробити рибизли Здравствене добробити црвене рибизле су снажнији имунитет, мањи ризик од рака црева, превенција срчаних болести, нижи крвни притисак, здравије кости, квалитетнија пробава и чиста кожа.
Изгњечене бобице у спољашњој примени користе се за облоге код повреда, посекотина и опекотина.
Hrana koja će učiniti da vaša koža zablista

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто треба јести рибизле се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.