Кијев тражи од Русије да плати за жртве Холодомора

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Nov.2022, 21:35

Кијев тражи од Русије да плати за жртве Холодомора

Поводом обележавања Холодомора у Украјини, сећања на период глади из доба СССР, званични Кијев је данас оптужио Кремљ да оживљава „геноцидну“ тактику Јосифа Стаљина током зиме 1932-33. године када су страдали милиони Украјинаца, јавља Ројтерс. Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Kravchenko Дан сећања >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на Холодомор долази у тренутку када се Украјина бори да одбије инвазију руских снага и да се избори са великим оштећењима електро-енергетске мреже изазваних руским ваздушним ударима, наводи Ројтерс.
Званични Кијев упозорава да руски ваздушни удари имају за циљ да сломе борбену одлучност украјинске јавности.
Председник Украјине Володимир Зеленски је поручио да „Украјинци не могу бити сломљени“.
„Некада су хтели да нас униште глађу, а сада мраком и хладноћом. Ми не можемо бити сломљени“, написао је председник Володимир Зеленски на свом Телеграм каналу.
Од револуције на Мајдану 2014. године када је збачен проруски председник Виктор Јанукович, Холодомор, или Велика глад, заузима све значајнију улогу у украјинском колективном сећању. Шеф администрације украјинског председника Андриј Јермак поручио је данас ““да ће Русија одговарати за глад из совјетског доба и смрт милиона Украјинаца током зиме 1932-33. године, али и за садашње злочине““.
„Руси ће платити за све жртве Холодомора и одговарати за садашње злочине“, написао је Јермак на Телеграму, пренео је раније Ројтерс.
Zelenski: Cena ruske nafte da bude između 30 i 40 dolara

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кијев тражи од Русије да плати за жртве Холодомора се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.