Највећа изненађења у историји Мундијала

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Nov.2022, 19:00

Највећа изненађења у историји Мундијала

Светско пртвенство у Катару је почело, а иза нас је већ неколико занимљивих утакмица, али и пар неочекиваних резултата. Фото: Танјуг/AP/Natacha Pisarenko Свакако да су око јавности окупирали порази у групној фази екипа које су пројектоване за саму завршницу првенства, односно Аргентине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и Бразила. Обе екипе су поражене након преокрета, Саудијска Арабија је покварила Месијево историјско вече, док су Јапанци победом у среду вече доказали да пораз Немачке од Северне Кореје на Мундијалу 2018. године није био случајност.
Ремији Хрватске са Мароком и Данске са Тунисом су такође били утакмице које спадају у ешалон изненађења, али не и сензација. Овакви резултати сведоче томе, да квалитет фудбала на глобалном нивоу расте, а да се разлика у квалитету између репрезентација сасвим сигурно „топи“.
Услед оваквих догађаја, ми ћемо се осврнути на нeка од већих резултатских изненађења од првог Мундијала 1930. године.
1950. САД – Енглеска 1:0 Упркос томе што су дебитовали на Светском првенству у Бразилу 1950. године, Енглеска је имала на уму да поремети устаљени поредак и успостави доминацију победом против незгодне екипе Сједињених Америчких Држава, која је била сачињена од аматерских играча.
Гол Џоа Гејтџенса је обезбедио победу САД-а од 1-0, али се ова победа препричавал деценијама касније, чак и кроз књигу и филм „The Game of Their Lives“  посвећене великом шоку који је изазвала екипа Била Џефрија.
1966. Северна Кореја – Италија 1:0 Пак Ду Ик је име које ће се заувек памтити и у Северној Кореји и у Италији јер је постигао победоносни гол у, другом по реду највећем преокрету у историји Светског првенства, када је ДНР Кореја  победила и избацила једног од фаворита за подизање Жил Риме трофеја.
1974. Источна Немачка – Западна Немачка 1:0
Ово је био деби Источне Немачке на Светском првенству, док су њихове комшије са запада били етаблирани тешкаши Светског првенства и тежили су да освоје другу светску титулу, овог пута на домаћем тлу. И поред овог политички тешког пораза, Западна Немачка је успела да подигне трофеј те године.
 1982. Северна Ирска – Шпанија 1:0 Северна Ирска је једва успела да оствари предност од једног гола у односу на Шпанију, упркос томе што је у последњих пола сата меча играла мање од играча.

Херој овог историјског меча за Северну Ирску био је Гери Армстронг, који је у 47. минуту шокирао „црвену фурију“.
1982. Алжир – Западна Немачка 2:1 Дебитант на Светском првенству, Алжир победио је двоструког шампиона Западну Немачку у првом мечу Мундијала 1982. године.

Алжир је повео у 54. минуту голом Раба Мађера. Немци су изједначили у 67. минуту, али је афричка земља минут касније брзо вратила вођство, које је овог пута успела да сачува. Западна Немачка је, као и Аргентина 1990. године, изгубила у финалу након шокантног пораза у групној фази.
1990. Камерун – Аргентина 1:0 Док је свет очекивао да ће се Дијего Марадона и његови саиграчи прошетати до победе на уводном мечу у Милану, браниоци титуле нису успелин да успоставе своју игру и поражени су од екипе која је тек други пут наступила на Светском првенству.

Упркос томе што су утакмицу завршили са само 9 играча Камерун је успео да задржи своје вођство. Камерун је пренео моментум из овог меча и на наредне утакмице и постао прва афричка нација која је стигла до четвртфинала.
1994. Бугарска – Немачка 2:1 Чинило се да је немачки тим на путу да се пласира у четврто узастопно финале Светског првенства, када су се у четвртфиналу састали са Бугарском. Немачка је постигла први гол на мечу из једанаестерца на почетку другог полувремена, али је Бугарска узвратила Немцима постигавши два узастопна гола у финишу меча.

2002. Јужна Кореја – Италија 2:1 Ако не верујете у предност домаћег терена, гледајте ову утакмицу, сигурно ћете променити мишљење. У својој првој осмини финала у историји, Република Кореја је успела да савлада фаворизоване „азуре“, у чијем саставу су биле највеће звезде, тада најјаче лиге на свету – Серије А.

Јужна Кореја је на овом првенству направила још једну сензацију и избацила Шпанију у четвртфиналу. Заузели су 4. место на овом Мундијалу пошто су поражени од турске у мечу за 3. позицију.
2002. Француска – Сенегал 0:1 Ово изненажење одиграло се у првом мечу турнира. Иако лишена услуга повређеног Зинедина Зидана, бранилац титуле светског шампиона, Француска је изгледала да има још јачи тим од оног који је четири године раније подигао титулу на домаћем терену. „Триколори“ су такође били актуелни шампион Европе. Што се тиче Сенегала, ово је била њихова прва утакмица на највећој позорници.

Пораз је ставио Французе под притисак и након ремија са Уругвајем, добили су, очигледно неспремног, Зидана за финални меч групе против Данске. Коцка се није исплатила и Француска је неочекивано избачена са турнира. У међувремену, Сенегал је ушао у историју и пласирао се у осмину финала, где је победио Шведску пре него што је испао у четвртфиналу од Турске.
Ово су неки од највећих резултатских изненађења у историји Мундијала, ипак ако се у сличном маниру настави овогодишње Светско првенство у Катару, добићемо још много кандидата за ову листу.
Analiza: Šta Orlove čeka u Kataru?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Највећа изненађења у историји Мундијала се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.