Парк који су Новосађани заборавили – где се налази и зашто га треба посетити? (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Nov.2022, 16:11

Парк који су Новосађани заборавили – где се налази и зашто га треба посетити? (ФОТО)

Скривен у Петроварадину, непосредно у близини Петроварадинске тврђаве, налази се парк који и није толико познат међу Новосађанима. Фото: Градске инфо Молинаријев парк, како се назива, добио је име по Антону Молинарију 1874. године.
Антон Молинари био је генерал инжењер >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и почасни заповедник 70. пешадијске пуковније Аустроугарске. Он је парк осмислио и створио.
Парк лежи на источној страни тврђаве, код Прерадовићеве улице која води ка Карловцима.
Фото: Градске инфо 1873. године, Молинари је постављен за заповедника Петроварадинске тврђаве који је уредио, засадио дрвеће, цвеће и разно жбуње на Петроварадинској тврђави.
Био је опчињен њоме, па је обновио и путеве око тврђаве.
Он је био службеник широм тадашње Аустроугарске, а није крио да је Петроварадином и тврђавом био посебно одушевљен.
Због својих заслуга осим Молинаријевог парка и једна капија Петроварадинске тврђаве носи његово име. Фото: Градске инфо Баш зато што није главно, градско место, парк је доста очуван и одише миром. Миром, за који се и сам Молинари борио и због чега га је саградио.
У турбулентним годинама, парк је служио као савршен бег од реалности.
Молинаријев парк је обновљен 2011. године и тада свакако постаје једно од омиљених места локалцима.
Када вас пут нанесе да га посетите, имаћете више осећај да сте у својој башти него у неком парку којем имају приступ сви.
Интиман, далеко од буке и градског хаоса, у средишњем делу је украшен ружама. Он има и свој летњиковац, али и игралиште за децу.
Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Молинари је мислио о сваком детаљу парка, па су и 2011. године наставили његовим стопама и обогатили га додатно дрвећем и осталим зеленилом.
Парк је некада био знатно већи, простирао се од садашње Београдске капије, па све до ОШ „Јован Дучић“.
Служио је првенство за потребу и разоноду официра који су гледали да своје слободно време проведу управо у парку.
Данас, он улепшава овај део града и обогаћује га са још једним простором за боравак у природи. Занимљиве и мање познате чињенице о њему, као и дуга историја испреплетена овим парком који одише посебним спокојем.
Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Telep dobija novi park – u planu zeleno ostrvo, vodena ogledala, plato… (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Парк који су Новосађани заборавили – где се налази и зашто га треба посетити? (ФОТО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.