Тајани: Једностране акције не могу да доведу до решења

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Nov.2022, 15:35

Тајани: Једностране акције не могу да доведу до решења

Шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани који је у посети Београду каже поводом ситуације на КиМ да је став Италије да једностране иницијативе не могу да доведу до решења проблема. Фото: Танјуг/Сава Радовановић “Што се тиче Косова ми ћемо урадити све сто је у нашој моћи да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се у том делу Балкана смање тензије”, рекао је Тајани на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Ивицом Дачићем.
Он је рекао да ће став Италије пренети поподне у Приштини, додајући да та земља сматра да је мир нешто што мора да се очува.
Наводећи да Италија у оквиру КФОР-а на КиМ има своје војнике, Тајани је истакао да му је било велико задовољство што је данас од председника Александра Вучића и министра Ивице Дачића чуо речи хвале за њих, додајући да је то доказ да Италија може да има конструктивну улогу у очувању мира на Балкану.
Министар Дачић је рекао да је Тајанија упознао са ситуацијом на КиМ, додајући да се јуче у Бриселу, али и претходних дана, месеци и година видело да је Србија животно заинтресована за мирно решење и да учествује у преговарачком процесу чак и када јој се нека решења не свиђају.
“Спремни смо да наставимо разговоре по свим питањима, а црвена линија је чланство Косова у УН”, рекао је Дачић новинарима и додао да је јасно да Србија жели да да свој допринос да се ситуација разреши мирним путем за разлику од Приштине.
Дачић је подвукао да се Србија држи свих договора који су постигнути и подсетио да Приштина, с друге стране, не жели да примењује међународне обавезе, укључујући поштовање споразума који гарантује оснивање ЗСО.
Дачић је захвалио италијанским војницима који, како је рекао, пружају и психолошку сигурност српском народу на КиМ, а Тајани је поручио да ће им пренети захвалност.
Шеф српске дипломатије је оценио да је Тајанијева посета од великог значаја и да представља јак импулс за даљи развој сарадње, те додао да је опредељење да Србија жели веће присуство Италије у региону.
Дачић је захвалио Италији на подршци коју пружа европским интеграцијама, а Тајани је захвалио на пријему и поручио да Италија сматра да је неопходан дијалог са свима у региону, јер је свима у интересу да постоје мир и стабилност.
Harcenko: Vučić još jednom pokazao konstruktivno opredeljenje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тајани: Једностране акције не могу да доведу до решења се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.