Најпознатији уметници из Новог Сада – глумица Мира Бањац

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Nov.2022, 19:01

Најпознатији уметници из Новог Сада – глумица Мира Бањац

Мира Бањац је велико име српске филмске и некадашње југословенске сцене. Иако рођена у Ердевику, у неколико наврата радила је и живела у Новом Саду. Данас своје дане проводи у нашем граду и због тога је, са поносом, некако сви везују управо за Нови Сад. Фото: Wikimedia Commons/Užičko pozorište Мира >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Бањац – глумица дугог стажа Мира Бањац је српска глумица, рођена у омањем месту Ердевик, надомак Шида, сада већ давне 1929. године. У свом вишедеценијском раду имала је бројне телевизијске и позоришне улоге по којима ће остати упамћена до краја свог живота.
Напомиње се често у новинским чланцима чудноватост њеног најранијег окружења – када је била развдвојена од својих родитеља или када се налазила у тешкој материјалној ситуацији док је одгајала свог сина.
Међутим без обзира на приватне турбуленције, њен глумачки развој није био запостављен. Врло брзо је снагом свога духа, који се и данас види на старијој Мири, превазишла све невоље у животу и заиграла врхунски и са животом, али и на платну.
У својој богатој каријери глумица Мира Бањац има преко 12о филмских остварења, преко 60 улога у серијском програму, године и године рада на даскама позоришта, како у Новом Саду, тако и у Бања Луци, али и славном београдском Атељеу 212. Освојила је скоро 30. признања. Од награда за глумачки рад, допринос развоја позоришта, признање за животно дело, најбоље филмске улоге, женске улоге, улоге у пару, награду за заслуге.
Од свих улога издваја се представа Радован III са великим Зораном Радмиловићем. Затим филмови Балкански шпијун и Варљиво лето. Млађој публици посебно је позната по улози у серији Вратиће се роде.
Каријера јој је отпочела узлазном путањом 70-их година, док је већ следеће деценије била и више него плодоносна. Током 90-их и након 2000. године Мира је одржавала рутину снимања и играња улога у позамашном броју.
Фото: Wikimedia Commons/Позоришни музеј Војводине Улоге у телевизијским серијама постале су јој бројније након 2000. године, док је у позоришту играла пуних 17 година.
Рад у Српском народном позоришту Мира Бањац је у Српском народном позоришту играла на почетку своје каријере и ту се задржала пуних 17 година.
У периодима од 1951. до 1953. године и од 1955. до 1970. године играла је у редовном репертоару Српског народног позоришта. Мира је у многим својим интервјуима истакла значај њеног наступања у Српском народном позоришту у којем је провела године и године рада. Истакла је емотивну, али и практичну страну играња у СНП-у који јој је пре свега значио јер се на новосадским даскама обликовала као глумица.
Фото: Градске инфо Након 17. година играња у Спрском народном позоришту, Мира је 1970. године прешла у београдски Атеље 212 и ту наставила свој позоришни пут, играјући са многим другим великанима српске глумачке сцене.
Несаломљиви дух и величина Мире Бањац Данас се Мира Бањац спомиње као великан једног доба, као жена чија је снага несаломива, као неко ко важи за особу са великим срцем. Својом великом енергијом успела је да се задржи на сцени као једно од најзначајних глумачких имена у српској глумачкој историји.
Успела је да има велики број улога, од позоришта до филма и серија. Испунила је сан сваке особе која започиње своју каријеру у тој бранши. Српско народно позориште је записало о Мири следеће:
„Изванредан  уметник, већину остварених улога гради на проницљивом запажању и одабирању животних података, уметнички сажето, транспоновано, сублимирано. Она располаже необичном способношћу идентификације, као што су, не мање изражене, и њена моћ и склоност ка трансформацији. Њене најуспелије улоге носе у себи јединство, доследност и целовитост, речју атмосферу лика.“ У Србији, али и земљама у околини, Мира је једна од најпризнатијих уметника.
У Новом Саду је пак Мира Бањац позната као дивна суграђанка, изванредна и приземна особа чија се личност примети и истиче међу многим другима. Аутор: Маја Буловић
Najpoznatiji umetnici iz Novog Sada – slikar Stevan Maksimović

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најпознатији уметници из Новог Сада – глумица Мира Бањац се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.