Да ли је неопходно опрати пиринач пре кувања

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Avg.2025, 16:00

Да ли је неопходно опрати пиринач пре кувања

Једна од уобичајених дилема приликом кувања пиринча јесте да ли га опрати пре кувања, а стручњаци објашњавају најбољи начин. Фото: Pixabay/ FidesP Наиме, пиринач се пере првенствено да би се испрао вишак скроба са његове површине. Ако овај скроб остане, може доћи до лепљивије и наборане >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << текстуре.
Ово није пожељно код неких врста пиринча, на пример приликом кувања пиринча за салату, пржени пиринач или као прилог.
Поред скроба, прањем се могу испрати и нечистоће, прашина, ситно камење или остаци обраде, посебно ако је у питању мање прерађени пиринач или пиринач купљен на велико.
Стога се препоручује испирање пиринча пре кувања, обично док вода не постане потпуно бистра, што значи да је већина скроба уклоњена. С друге стране, скроб је пожељан у неким јелима. Ако правите рижото или суши, скроб је оно што везује састојке. У тим случајевима, пиринач не треба кувати, већ га оставити да током кувања ослободи свој скроб.
Такође, инстант пиринач или онај који долази у кесама за кување често је већ обрађен и чист, тако да га не морате нужно прати, али неће шкодити ако то урадите.
Ни шећер, а ни млеко: Овај састојак мења укус кафе из корена

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је неопходно опрати пиринач пре кувања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.