Да ли се проклијали кромпир може и треба јести?

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Nov.2022, 20:31

Да ли се проклијали кромпир може и треба јести?

Због присуства токсичне супстанце соланина, кромпир може да отрује наш организам. Фото: Pixabay/eKokki Кромпир је међу најпопуларнијим поврћем на трпези, лако се комбинује са било којим рецептом и укусан је на било који начин на који се припреми. Богат је калијумом, витамином Ц и сложеним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << угљеним хидратима, а такође је и валидан савезник против дијабетеса, антиинфламаторно и енергично.
Међутим, постоје одређени случајеви у којима кромпир може бити веома токсичан за наше тело. У ствари, кромпир може да садржи велике количине токсичних гликоалкалоида као што су соланин и чаконин, који се акумулирају углавном у зеленом, проклијалом и оштећеном кромпиру, као и у њиховој кори. 
Да видимо који кромпир још увек можете да једете без бриге за здравље, а који би требало да избегавате.
Да ли можемо јести проклијали кромпир? Као што се и очекивало, кромпир садржи соланин, токсичну супстанцу чија концентрација расте када кромпир позелени или никне и која може да изазове проблеме као што су повраћање, вртоглавица или бол у цревима. У овом случају, реч је о интоксикацији соланином, која се најчешће јавља после прекомерне конзумације кромпира и која у најтежим случајевима изазива губитак свести, поремећаје функције мозга, дисања и срца. 
Како препознати отровни кромпир Кромпир са доста клица прво треба бацити, посебно ако је дужи од 1 центиметар. Међутим, ако кромпир има само неколико малих изданака, нема опасности по наше здравље и можете га безбедно сећи и припремати кромпир као и обично. Друго, знак високе концентрације соланина је зелена боја кромпира и у овом случају је боље да га не конзумирате. Коначно, при већим концентрацијама гликоалкалоида, јела од кромпира имају и горак укус.
Како минимализовати ризике Да бисте избегли могуће тровање соланином, важно је водити рачуна приликом складиштења кромпира и придржавати се неких мера предострожности:
кромпир треба чувати на хладном, тамном и сувом месту стари, зелени или јако проклијали кромпир и коре не смеју се конзумирати они који желе да конзумирају љуске морају изабрати свеж кромпир без видљивих оштећења мала деца не би требало да једу неољуштени кромпир вода у којој се кувао кромпир не сме се поново користити редовно мењајте уље за пржење кромпира Trik uz koji ćete oguliti krompir brzo i lako (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли се проклијали кромпир може и треба јести? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.