
Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Maj.2025, 10:14
Знакови да једете много шећера: Научници откривају где се крије и како утиче на кожу, имунитет и расположење
Замислити живот без шећера може деловати немогуће – налази се у готово свему што једемо. Али, колико је заправо превише? Америчко удружење за срце препоручује да жене не уносе више од шест кашичица шећера дневно, а мушкарци највише девет. То одговара количини од 25 до 36 грама, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << односно око 100 до 150 калорија дневно. Светска здравствена организација (СЗО) поставља горњу границу на 50 грама дневно, али саветује да се не прелази 25 грама.
Фото: Pexels/Pixabay
Да ли вам то звучи много или мало? Када знамо да једна лименка обичног Coca-Cole садржи 39 грама шећера, а чак и „здраве“ опције попут гранола плочице (8 грама) или грчког јогурта са боровницама (14 грама) крију скривене количине шећера – лако је стећи јаснију слику. Већина нас унесе барем дупло више шећера него што је препоручено.
Скривени шећер – више него што мислите
Највећи део шећера који уносимо не долази из слаткиша које свесно бирамо, већ из скривених извора: колача, сокова, разних грицкалица и процесуиране хране. Шећер се често крије и иза различитих имена на декларацијама, па га није увек лако препознати.
Ево неких честих назива под којима се шећер може појавити:
Сахароза – хемијски назив за обичан бели шећер
Глукоза, глукозни сируп, декстроза – чести у индустријски прерађеним производима
Фруктоза – воћни шећер, присутан и у кукурузном сирупу
Кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе – често коришћен у газираним пићима
Малтоза – шећер из слада, присутан у пиву и хлебу
Лактоза – млечни шећер
Инвертни шећер – нуспроизвод разлагања сахарозе, чест у кондиторским производима
Мед – природан, али и даље шећер
Сирупи од агаве, јавора или пиринча – алтернативни заслађивачи који садрже шећер
Укратко: све што се завршава на „-оза“, као и сви сирупи и заслађивачи – готово сигурно садрже шећер.
Знакови да уносите превише шећера
У ери прерађене хране и агресивног маркетинга тешко је препознати да нам је унос шећера измакао контроли. Дерматолошкиња и специјалиста нутриционистичке медицине, др Лела Ахлман, наводи следеће симптоме као могуће знакове прекомерног уноса шећера:
Гојење и стална глад
„Шећер је калоричан, али главни проблем је што не засити“, каже др Ахлман. „Подиже шећер у крви краткорочно, али пошто не садржи влакна, брзо огладните и једете више него што је потребно – што води ка вишку килограма.“
Акне
„Шећер подиже ниво инсулина и хормона ИГФ-1 (инсулин-лике гроwтх фацтор 1), који стимулишу лојне жлезде. То може довести до зачепљења пора и упала – односно појаве акни“, објашњава др Ахлман.
Напади глади и промене расположења
„Након што шећер брзо подигне ниво глукозе у крви, инсулин га нагло обара – често испод нормалног нивоа. Овај феномен, познат као хипогликемија, изазива изненадне нападе глади, а код неких и промене расположења и раздражљивост.“
Упале и ослабљен имунитет
„Када унесемо више једноставних шећера него што танко црево може да преради, они завршавају у дебелом цреву где хране лоше бактерије“, каже Ахлман. „Ове бактерије луче ендотоксине који могу доспети у крвоток, изазивајући тихе упале које убрзавају старење и слабе имуни систем.“
Убрзано старење коже
„Висок унос шећера води ка стварању АГЕс молекула (адванцед глyцатион енд продуцтс) који оштећују колагенска влакна“, упозорава докторка. „Колаген постаје крут и ломљив, кожа губи еластичност, а тело све теже обнавља оштећења.“
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Знакови да једете много шећера: Научници откривају где се крије и како утиче на кожу, имунитет и расположење се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.