Не бацајте презреле банане! Искористите их паметно

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2025, 15:02

Не бацајте презреле банане! Искористите их паметно

(Пре)зреле банане су прилично честа појава у већини домаћинстава. Фото: Pixabay/stevepb Иако нису баш лепи за јело саме по себи јер знатно мењају текстуру и укус, свакако их не треба бацати јер од њих можете направити укусне десерте – а да то није банана хлеб!
Палачинке
Састојци: 120 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << г универзалног брашна 1 кашика прашка за пециво ½ кашичице цимета ¼ кашичице соли 1 и по велика зрела банана 1 велико јаје 175 мл млека Припрема: У посуди средње величине помешајте брашно, прашак за пециво, цимет и со. У другој, већој посуди, умутите банану и јаје док се не сједине. Умешајте млеко, а затим додајте суве састојке. Тесто ће бити мало грудвасто.
Загрејте велики тигањ са нелепљивим дном на средњој ватри и додајте врло мало уља.
Користећи мерну шољу, сипајте 3-4 круга теста у калуп. Пеците док палачинке не нарасту на врху и не порумене на дну, 2-3 минута, затим их окрените и пеците са друге стране док не нарасту и не скувају се, још неколико минута. Служити по жељи са чоколадним намазом, џемом, јаворовим сирупом…
Мафини са бананом и чоколадним мрвицама
Састојци: 190 г универзалног брашна 1 кашичица прашка за пециво 1 кашичица соде бикарбоне 1/2 кашичице соли 1 кашичица цимета 1/4 кашичице млевеног мушкатног орашчића око 4 средње или 3 велике зреле банане 85 г несланог отопљеног путера 135 г шећера 1 велико јаје, собне температуре 1 кашичица чистог екстракта ваниле 2 кашике (30 мл) млека сецкани ораси, пекани или чоколадни комадићи, по жељи Припрема: Загрејте рерну на 220°C и припремите калуп за 12 мафина тако што ћете га обложити папирним корпицама или подмазати са мало уља. Помешајте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону, со, цимет и мушкатни орашчић у средњој посуди и оставите са стране. У великој посуди или посуди миксера, изгњечите банане. На средњој брзини, умутите или умутите отопљени путер, смеђи шећер, јаје, екстракт ваниле и млеко.
Сипајте суве састојке у влажне састојке, па мутите док се не сједине. Ако додајете орашасте плодове или чоколадне мрвице, додајте и њих. Тесто ће бити густо! Кашиком сипајте тесто у калупе и напуните их до врха.
Пеците 5 минута, затим, држећи мафине у рерни, смањите температуру рерне на 180°C. Пеците додатних 16-18 минута или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста.
Оставите мафине да се хладе 5 минута у калупу, а затим их пребаците на решетку за хлађење.
Сладолед од банане
Састојци: 2 зреле ољуштене банане, исечене на комаде и замрзнуте 2-4 кашике млека 1 кашичица екстракта ваниле Припрема: Ставите замрзнуте банане у процесор хране и измиксујте их, додајући екстракт ваниле и само неколико кашика млека да бисте бананином „сладоледу“ дали меку текстуру за сервирање.
Служи се у корнету, у чаши за парфе са воћем или као сладолед колач са чоколадним сирупом.
Како да јајима очистите ципеле?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Не бацајте презреле банане! Искористите их паметно се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.