Киви је најздравији када се једе са кором! Ево и зашто

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2025, 14:23

Киви је најздравији када се једе са кором! Ево и зашто

Иако му се кора најчешће гули, . Међутим, у овом случају саветује да киви добро оперете да бисте уклонили ситне длачице. Тако ћете га лакше појести. Фото: Pixabay/Shutterbug75 Jедење целог кивија, који укључује и кору, повећава унос влакана за чак 50 одсто.
Ако једете киви са кором, заправо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << добијате 50 одсто више влакана и нешто више витамина и хранљивих материја.
Стручњаци Кливленд клинике такође верују да једење коре од кивија повећава садржај влакана за 50 одсто.
Кожица златног кивија садржи око три грама влакана, док љуска зеленог кивија има око 3,5 грама. Влакна су невероватно важан део уравнотежене исхране. Национална здравствена служба сугерише да је повећан унос повезан са смањеним ризиком од срчаних обољења, дијабетеса типа 2, можданог удара и рака црева.
Поред тога, препоручује се да просечан дневни унос влакана буде најмање 30 грама.
Међутим, ако једење коже кивија делује превише бизарно, постоје начини да то учините мање страшним.
Једно од могућих решења је да цело воће додате у смути или зелени сок, или можете исецкати киви на мање комаде.
Алтернативно, ако вам је ово мало чудно, увек можете да га исечете, а овако га је много лакше јести. Киви је одличан за здравље ваших црева. Богат је витамином Ц, омогућава раст добрих бактерија и помаже у спречавању затвора.
Упркос потенцијалним предностима, конзумација коже кивија се не препоручује одређеним људима, посебно онима који имају проблеме са каменом у бубрегу.
То је првенствено зато што киви има висок садржај оксалата, што може повећати ризик код људи предиспонираних за овај здравствени проблем.
Оксалати се могу мешати са калцијумом у вашем телу, спречавајући да се правилно апсорбује и могу изазвати стварање кристала оксалата у вашим бубрезима и зглобовима. Ово може довести до камена у бубрегу или гихта.
Такође постоји много алтернативних начина да укључите више влакана у своју исхрану. Као део тога, НХС препоручује житарице богате влакнима, хлеб од интегралног брашна, пасуљ, воће и разно поврће.
Ne preskačite doručak: Ako zanemarite prvi obrok ceo dan može da vam presedne

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Киви је најздравији када се једе са кором! Ево и зашто се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.