
Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Mar.2025, 06:00
Рецепт дана: Рижото са шкампама
Ако тражите идеју за једноставан, брз и укусан ручак, дошли сте на право место јер смо вам у наставку донели рецепт за кремасти рижото од шкампа који се одлично слаже са чашом белог вина.
Фото: Pixabay/Sunday133
За овај рижото биће вам потребно неколико лако доступних састојака, а позитивна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ствар је што је погодан и за оне који не једу месо током поста.
Састојци:
250 г пиринча
250 г шкампа
1 црвени лук
2 чена белог лука
1 литар биљног или рибљег темељца
100 мл белог вина
20 г путера
20 г пармезана
ситно сецкани першун
маслиново уље
со, бибер
Припрема:
Загрејте маслиново уље и додајте ситно исецкан црни и бели лук.
Када лук постане провидан, додајте шкампе (или козице) и кратко их пропржите.
Затим додајте вино, а када алкохол испари додајте пиринач.
За рижото је најбоље изабрати пиринач кратког или средњег зрна, као што је арборио – са доста скроба, што ће рижото учинити кремастим, па немојте испирати пиринач пре припреме.
Постепено додајте темељац у пиринач, стално мешајући, и добро зачините.
Када је пиринач скуван, склоните са ватре и додајте хладан путер нарезан на коцкице и пармезан и добро промешајте. Рижото треба да се рашири по тањиру.
На крају, прилагодите зачине и по жељи додајте мало свежег першуна и још пармезана.
Пријатно!
Koliko dugo piletina može da stoji u zamrzivaču?
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Рецепт дана: Рижото са шкампама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.