Кејптаун: Град добре наде

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Okt.2022, 21:27

Кејптаун: Град добре наде

За Кејптаун, једну од три престонице Јужноафричке републике, није претерано рећи да је један од најфасцинантнијих градова на свету. Штавише, овај град са пет милиона становника у неколико наврата се нашао на врху разних топ листа најлепших метропола, те дестинација које би >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свако требало да посети барем једном у животу. Оно што га чини толико посебним је јединствен спој култура, кухиња и крајолика, крунисаних величанственом Стоном планином, једном од најстаријих планина на планети. Фото: Unsplash/Marlin Clark Као да ово није довољно, ту је и моћни Атлантик који се разбија о Рт добре наде, као и очаравајућа флора и фауна, где се истиче колонија од преко 3000 пингвина. Кејптаун је, уз Каиро, најпосећених град у Африци.
Складно уређен и чист, са мноштвом кул кафића и радњи са занимљиивим производима, урбаног дизајна, шареном пијацом, уличним уметницима, трговима на којима се стално нешто дешава, центар Кејптауна је у најмању руку очаравајућ. Па ипак, сам центар није најбоље што град има да понуди.
Фото: Unsplash/Tobias Reich Смештен на самом југу афричког континента град носи жиг своје јединствене географије али и бурне историје, који најчешће иду у пару.
Овуда су пролазили португалски морепловци, холандски колонизатори, британски освајачи којима су прелепи залив али и природна богатсва запали за око, да би политичке прилике половином 20. века довеле до апартхејда, система који је почивао на истицању супериорности мањинског белог становнишва.
Фото: Unsplash/Rohan Chhipa Тако је данас једна од најпосећенијих знаменитости у Кејптауну управо затворска ћелија Нелсона Манделе, револуционара и филантропа који је посветио живот борби за људска права и за то био награђен Нобеловом наградом за мир.
Милиони људи сваке године тако посете затвор на острву Робен, данас локал светске баштине UNESCO-а, сачуван као споменик активистима, политичким затвореницима који су овде провели године. Обилазак траје око четири сата, укључујући вожњу трајектом до острва и укључује шетњу старим затвором (уз обавезно завиривање у Манделину ћелију у којој је провео 27 година), као и 45-минутну вожњу аутобусом по острву с коментарима о разним знаменитостима, као што је каменолом у ком су Мандела и многи други радили најтеже послове, кућица у којој је Robert Sobukwe, вођа Пан-афричког конгреса држан у самици шест година, али и заустављање у кафићу Алфа 7 за врхунски поглед на копно и Стону планину.
Фото: Unsplash/Devon Janse van Rensburg У истом контексту вреди посетити и музеј “Шестог дистрихта”, који никога неће оставити равнодушним. Овај музеј слави некада мултирасни део града који је уништен током апартхејда шездесетих и седамдесетих година прошлог века, када су оданде насилно склоњени 60000 становника који су били “погрешне” расе.
За ведрије успомене из Кејптауна треба се запутити на Boulders”, плажу са огромним камењем која је дом колонији од око 3000 афричких пингвина, трапавих позера који ће се наћи на свим најбољим фотографијама из Кејптауна. Фото: Unsplash/Andreeadede Колико год слатко изгледали, не треба их покушавати мазити, јер у интеракцијама са људима радо користе оштри кљун. Колонија се настала у последњих 40 година, од само два пара пингвина, а данас су главна туристичка атракција у граду.
За крај, ниједна посета Кејптауну не би била комплетна без успона на фамозну Стону планину и посете истоименом националном парку.
Они у доброј кондицији могу одабрати једну од бројних стаза за хајкинг и успети се пешке, док је за туристе који нису склони изазовима ту и модерна ротирајућа жичара која на врх стиже за пет минута.
Фото: Unsplash/Sharaan Muruvan Како год стигли, када се попнете горе, биће вам јасно зашто је Стона планина уврштена у једно од седам нових чуда природе.
Национални парк је препун величанствених предела, обележених стаза за шетњу, могућности за посматрање на стотине врста птица и плажа које су најчешће пусте. Најпознатија стаза је названа по рту Добре наде, дуга је 33.8 километара и укључује преноћиште у једноставној колиби.
Аутор текста: Н. К.
Četiri bisera centralne Evrope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кејптаун: Град добре наде се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.