Лидери ЕУ ће помоћи Украјини, несложни о ограничењу цене гаса

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 19:52

Лидери ЕУ ће помоћи Украјини, несложни о ограничењу цене гаса

Лидери Европске уније данас су се у Прагу сложили да дају већу финансијску и војну помоћ Украјини, али нису приближили ставове о доношењу одлуке о томе да ли и како ограничити цене гаса, известио је Ројтерс. Фото: Танјуг/Petr David Josek Већина чланица ЕУ жели ограничење цена гаса, али >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се не слажу око детаља, па опције укључују ограничење на сав гас, „динамички коридор“, горњу границу цене гаса који се користи посебно за производњу електричне енергије или само за руски гас.
„Сви се слажу да треба да снизимо цене струје, али нема договора које инструменте би тачно користили у том циљу“, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки.
Ирски премијер Мајкл Мартин, такође, је рекао да треба урадити много посла пре него што се постигне споразум.
Италијански премијер Марио Драги казао је да ће Европска комисија представити на следећем састанку лидера ЕУ 20. и 21. октобра шири пакет краткорочних мера за снижавање цена и дугорочније кораке за измену тржишта електричне енергије. Немачка, Данска и Холандија противе се ограничењу, забринуте да би то отежало куповину гаса који је њиховим економијама потребно и умањило сваки подстицај за смањење потрошње.
Варшава је напала Берлин због плана да потроши до 200 милијарди евра субвенција како би заштитила немачке потрошаче и предузећа од растућих трошкова енергената.
Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да су на скупу разјашњени „неспоразуми“ око берлинског пакета, који је бранио као исправну ствар, додајући да Француска, Холандија и друге државе имају своје мере подршке.
Европски блок је седам месеци од почетка напада Русије на Украјину успео да покаже јединство обећавајући сталну подршку Украјини, навела је агенција. „Одлучни смо да мобилишемо све могуће алате и средства да подржимо Украјину финансијским средствима, пружимо јој војну подршку, хуманитарну и наравно политичку подршку“, изјавио је председавајући самита Шарл Мишел.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће европски блок подржати Украјину „колико год буде потребно“.
Одлука је уследила након што се председник Украјине Володимир Зеленски обратио лидерима ЕУ путем видео линка. „Русија је донела рат нашој земљи… И само захваљујући чињеници да је украјински народ зауставио ову инвазију Русије, Русија још не може да донесе исти рат у друге делове Европе, посебно у балтичке земље, Пољску и Молдавију“, рекао је Зеленски, према транскрипту објављнеом на његовом сајту.
Он је затражио више ваздушних система за одбрану украјинске енергетске инфраструктуре од руских напада, међународни притисак да се руске трупе уклоне из нуклеарне електране Запорожје и средства за обнову Украјине.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је раије данас државе чланице да издвоје више новца за трошкове војне подршке Украјини. „Замолићу лидере ЕУ да подрже предлог нове транше за Европски мировни фонд, за пружање војне подршке Украјини, такође и мисије обуке“, рекао је Борељ новинарима након што је стигао на самит ЕУ у Праг.
Шолц је казао да ће Немачка дати важан допринос европској мисији обуке, али је, уочи међународне конференције о том питању која ће бити одржана 25. октобра у Берлину, такође, упозорио да ће обнова Украјине трајати дуги низ година.
Dragi: Evropska komisija ima predloge za rešavanje situacije u energetici

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лидери ЕУ ће помоћи Украјини, несложни о ограничењу цене гаса се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.