Нотари желе да елиминишу Завод у упису непокретности?

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 19:02

Нотари желе да елиминишу Завод у упису непокретности?

Републички геодетски завод (РГЗ) је обуставио упис права на непокретности у више од 50.000 случајева због неправилности у достављеним исправама јавних бележника које су биле неподобне за упис, саопштио је данас РГЗ. Фото: Pixabay/StartupStockPhotos РГЗ је саопштио да би без контроле коју он >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спроводи у случају директних уписа у државну базу, грађани морали да заштиту својих права траже пред судовима.
То би, истичу, довело до загушења рада судова и повећања трошкова за грађане и државу. Из РГЗ наводе да је председник Јавнобележничке коморе Србислав Цвејић на јучерашњој конференцији за новинаре заправо јавно обелоданио разлоге вишегодишњих притисака на Завод.
Након изјаве да „комора јавних бележника предлаже да они уписе врше директно у државну базу података“ и да је то „једино решење“ да се РГЗ растерети и повећа правна сигурност грађана, постаје јасно да су сви штрајкови, контроле, анонимне кривичне пријава против РГЗ-а и његовог директора у претходних неколико година, били део синхронизоване кампање против система катастра непокретности, наводи се у саопштењу РГЗ.
Циљ свих тих активности, истичу из Завода, био је да се елиминише РГЗ као државни контролни механизам у поступку уписа непокретности у државну базу.
Тако би се, оцењују у РГЗ, јавни бележници отргли једине стварне контроле од стране извршне власти што би неминовно водило урушавању правне сигурности за грађане, на коју се позивају.
Држава кроз начело поуздања гарантује за упис у регистар једино уколико је у стању да врши контролу над уписом што тренутно у име државе спроводи РГЗ, наводе из Завода. Додају да је бесмислена тврдња јавних бележника да ће се решењима који они предлажу растеретити рад РГЗ и појашњавају да је систем уписа у коме Завод спроводи поступак уписа гарантован међународним уговорима које је ратификовала Народна скупштина, законима које је она донела и стратегијама органа УН-а које се баве овом темом.
Javni beležnici za osam godina obavili 17 miliona poslova

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нотари желе да елиминишу Завод у упису непокретности? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.