Лајчак: Ситуација у Црној Гори и Западном Балкану гора него пре пет година

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 18:31

Лајчак: Ситуација у Црној Гори и Западном Балкану гора него пре пет година

Специјални представник ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак изјавио је данас у Будви да је ситуација у Црној Гори и региону „много гора“ него пре пет година и да ће овогодишњи извештај о напретку Црне Горе вероватно бити гори у односу на онај од пре пет година. Фото: Танјуг/Милош >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Миливојевић Као разлог за то он је на 2БС форуму навео пад посвећености европским вредностима.
Лајчак је оценио да је и регионална сарадња гора него тада, додајући да сви индикатори показују да су одлучност и посвећеност реформама које би приближиле ЕУ данас мање присутне. „И ја сносим одговорност. Не ради се о кривици, већ констатујем оно што је очигледно, ово је само опсервација“, навео је Лајчак.
Он је рекао да је замајац у политици проширења, који раније није био присутан, сада ту и поручио да ЕУ чека.
Како је истакао, Европске политичке заједнице не треба се плашити.
„Рат у Украјини је променио много тога, правила, светску архитектуру. Постоји једна много добра ствар, а то је да постоји буђење код ЕУ“, навео је Лајчак, пренео је портал РТЦГ.
Он је рекао да су политички критеријуми значајни једнако као технички. „Регион није у добром стању, а ЕУ жели да покаже да смо озбиљни и желимо да покажемо неки позитивни пример Западног Балкана. Мој искрени савет региону – хајде да мање размишљамо шта жели ЕУ, већ да се фокусирамо на испуњавање својих задатака“, навео је Лајчак.
Он је истакао да чланство није поклон.
„Морате изградити европске стандарде у земљама, али и решавати билатерална питања“, навео је Лајчак.
Crna Gora podržala sankcije EU za troje ruskih poslanika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лајчак: Ситуација у Црној Гори и Западном Балкану гора него пре пет година се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.