Најбољи начини да заштитите своје срце од старења

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 15:01

Најбољи начини да заштитите своје срце од старења

Болест срца је водећи узрок смрти, али стручњаци кажу да само неколико здравих навика може да направи велику разлику. Фото: Pixabay/3530416 Пет савета за одржавање здравља срца док старите.
Вежбање Ова активност је неопходна за здравље срца.
Аеробне вежбе и тренинг отпора су >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << најважнији за здравље срца. Иако флексибилност не доприноси директно здрављу срца, ипак је важна јер пружа добру основу за ефикасније извођење аеробних вежби и вежби снаге. Ако имате добру коштано-мишићну базу, то вам омогућава да радите вежбе које помажу вашем срцу.
Избегавајте пушење Пушење је невероватно лоше за срце, упозоравају стручњаци, али не само за оне који пуше, већ и за пасивне пушаче у њиховом окружењу. Истраживања показују да је ризик од развоја срчаних обољења већи за око 25 до 30 одсто код особа које су изложене пасивном пушењу код куће или на послу. Како објашњава, хемикалије које се емитују из дима цигарета подстичу настанак плака у артеријама, што доводи до развоја срчаних обољења.
Избегавајте нездраве масти Ограничавање количине засићених и транс масти које једете важан је корак у смањењу холестерола у крви и ризика од болести коронарних артерија. Висок ниво холестерола у крви може довести до атеросклерозе, што може повећати ризик од срчаног и можданог удара. Препоручује немасно месо, живину и рибу, немасне млечне производе и јаја јер су један од најбољих извора протеина. Одређене врсте рибе богате су омега-3 масним киселинама које могу смањити масноће у крви које се називају триглицериди. Коначно, махунарке, као што су пасуљ, грашак и сочиво, такође су добар извор протеина, садрже мање масти и немају холестерол, што их чини добром заменом за месо. Укључите ове намирнице у своју исхрану и видећете да је здрава исхрана изводљива и пријатна.
Спавајте довољно и квалитетно Спавање је кључно за здравље срца, а ЦДЦ препоручује најмање седам сати квалитетног сна ноћу. Водите рачуна о здрављу зуба „Здравље зуба је добар показатељ укупног здравља, укључујући и ваше срце, јер они са пародонтитисом често имају исте факторе ризика за срчана обољења. Докторка објашњава да су многе студије показале да бактерије укључене у настанак болести десни могу да уђу у крвоток и изазову повећање Ц-реактивног протеина, маркера упале у крвним судовима. Ове промене, могу заузврат повећати ризик од срчаних обољења и можданог удара.
Koje povrće treba jesti da bi jetra bila zdrava?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најбољи начини да заштитите своје срце од старења се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.