Нови инсект пронађен у Србији назван по Ђоковићу

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 14:00

Нови инсект пронађен у Србији назван по Ђоковићу

Новооткривена врста инсекта у Србији добила је однедавно име по нашем прослављеном тенисеру Новаку Ђоковићу захваљујући стручном тиму истраживача у коме су Никола Весовић, Срећко Ћурчић и Драган Павићевић. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Научни сарадник Биолошког факултета у Београду >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Весовић рекао је данас Тањугу да се ради о инсекту који је пронађен у подземној јами код села Горња Кошља код Љубовије, у Западној Србији.
Према његовим речима, у питању је специјализовани подземни тврдокрилац из породице трчуљака, предатор који се храни ситним бескичмењацима свом окружењу.
„Специфичан је пошто је због живота у вечитом мраку изгубио очи и због недостатка светлости пигментација је прилично редукована“, истакао је Весовић.
Инсект припада роду Дувалиус који има већи број врста у Европи и шире, а нова се зове – Дувалиус Ђоковићи.
Пошто су у више наврата проналажене јединке, последње крајем 2019. године, материјал је коначно обрађен почетком 2022. и детаљним поређењима професор Биолошког факултета Ћурчић, ентомолог Павићевић и Весовић су установили да имају нешто ново. О новооткривеном инсекту је написан и недавно објављен научни рад у истакнутом часопису „Анналес Зоологици Фенници“, који је прошао неопходне рецензије, и Весовић истиче да је сада Дувалиус Ђоковићи релевантна научна вредност“.
„Предложио сам да врсту назовемо по Ђоковићу. То је човек који је много учинио за ову земљу. Осећамо потребу на овај начин, на који ми можемо, да му се одужимо“, рекао је Весовић.
Посматрајући како осваја грен слемове од своје средње школе и након стицања доктората, Весовић истиче да сматра да је Ђоковић „један од најбољих свих времена“.
Весовић је рекао да су за сада наишли на позитивне реакције околине на именовање инсекта и истиче да „последњих деценија научници често дају име новим врстама по некој познатој личности“.
Упитан да ли су претходно контактирали Ђоковић око именовања инсекта, Весовић је рекао да је јутрос на инстаграму објавио слику и таговао тенисера.
„Надам се да ће видети. Зоолошка номенклатура подразумева да имамо право давања имена по неком. Није ни потребно да га питамо, али мислим да се ни неће љутити“, рекао је Весовић.
Na pojedinim putnim pravcima smanjena vidljivost zbog magle

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови инсект пронађен у Србији назван по Ђоковићу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.