Чиле: Моаи статуе угљенисане на Ускршњем острву

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Okt.2022, 13:41

Чиле: Моаи статуе угљенисане на Ускршњем острву

На Ускршњем острву које је на листи светске баштине Унеска, и на којем се налази око 1.000 џиновских камених статуа избио је пожар, који их је оштетио и захватио скоро 60 хектара, јавља ББЦ. Фото: Pexels/Andrea Vera Sasso Сматра се да је пожар подметнут намерно поред вулкана Рано Рараку где се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << налази око 400 моаи статуа у низу. Градоначелник острва Педро Едмундс саопштио је локалним медијима да се штета изазвана пожаром не може надокнадити.
Представник националног парка у коме се пожар десио, Арики Тепано, описао је ситуацију као „непоправљиву“ и истакао: „Моаи су потпуно угљенисани!“
Моаи статуе су направљене од монолитног камења и вулканске седре, а највећа од њих тежи 74 тоне и висока је 10 метара. Исклесало их је полинезијско племе пре више од 500 година, а свака од њих се сматрала живом инкарнацијом особе.
Ускршње острво се налази 3.500 км од обале Чилеа. Ослања се на туризам и поново је отворено пре само три месеца након затварања током пандемије Ковид 19. Локација је сада поново затворена, док тим за конзервацију испитује обим штете.
Ruske snage prvi put dronovima napale Zaporožje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чиле: Моаи статуе угљенисане на Ускршњем острву се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.