Савет УН одбацио дебату о третману Кине према Ујгурима

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Okt.2022, 18:05

Савет УН одбацио дебату о третману Кине према Ујгурима

Савет за људска права Уједињених нација одбацио је данас предлог Запада да се о наводним кршењима људских права у кинеском региону Синђан одржи дебата, након извештаја УН о могућим злочинима против човечности над Ујгурима и другим муслиманима. Фото: Unsplash/Davi Mendes
Ово је тек >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << други пут у 16-годишњој историји савета да је предлог одбијен, пошто је 19 земаља било против, 17 „за“, а 11 је било уздржаних, наводи агенција Ројтерс.
Сједињене Америчке Државе, Канада и Велика Британија биле су међу земљама које су позвале да се подржи предлог.
„Ово је катастрофа. Ово је заиста разочаравајуће“, рекао је председник Светског ујгурског конгреса Долкун Иса, чија је мајка умрла у логору, а два брата су нестала.
Иса је нагласио да никада неће одустати, али да су „заиста разочарани акцијом муслиманских земаља“, пошто су Катар, Индонезија и Пакистан одбацили предлог. Кинески амбасадор Чен Сју упозорио је непосредно пре гласања да ће предлог створити „опасну пречицу“ за испитивање стања људских права других земаља.
„Данас је на мети Кина. Сутра ће на мети бити свака друга земља у развоју“, рекао је Чен.
Канцеларија УН за људска права је 31. августа објавила дуго одлагани извештај у којем тврди да су у Синђану почињена озбиљна кршења људских права, што је потез који је повећао притисак на Кину, наводи Ројтерс.
Групе за људска права оптужују Пекинг за злостављање Ујгура, муслиманске етничке мањине која броји око 10 милиона у западном региону Синђан, укључујући масовну употребу принудног рада у логорима.
Пекинг негира било какве злоупотребе.

Iranska televizija emitovala priznanje o navodnoj špijunaži

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Савет УН одбацио дебату о третману Кине према Ујгурима се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.