Шта све зубари могу да препознају по вашим зубима?

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Okt.2022, 17:01

Шта све зубари могу да препознају по вашим зубима?

И док су каријес, каменац и наслаге на зубима ваша главна брига када идете на редован преглед код зубара, он види ствари које немају никакве везе са зубима. Наиме, с обзиром да су уста прозор у цео организам, стоматолог има увид у ваше укупно здравствено стање, а ево и како. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/drshohmelian Трудноћа Повећање прогестерона током трудноће олакшава раст бактерија које изазивају гингивитис, а истраживања показују да ће скоро 40 одсто жена развити труднички гингивитис. Неке труднице могу такође да доживе црвену квржицу на десни, названу труднички тумор или пиогени гранулом.
Грицкање ноктију Чак и без гледања директно у ваше прсте, зубар може рећи да ли сте роб ове ружне навике. Знаци који указују на гризење ноктију су мала оштећења и пукотине на зубима, али и похабаност зуба који су изложени сталном притиску, кажу стоматолози. У неким случајевима, зуби могу постати неуједначени.
Да сте као дете сисали палац Ако сте након седме године сисали палчеве или прсте, можда сте развили значајне промене у загризу и положају зуба. Стоматолози могу да виде знакове као што су избочени предњи зуби, што може утицати на раст и развој дечје вилице, као и на говорне обрасце. На срећу, то се може исправити ортодонтским третманима, пре свега ношењем апаратића.
Да имате хроничне болести Лош задах није само знак лоше хигијене, већ и хроничних болести. Стоматолози могу да разликују типове даха, па тако „воћни“ мириси могу указивати на дијабетес који није под контролом или на одређену врсту дијете која не одговара телу, док „рибљи“ мириси могу указивати на проблеме са бубрезима или јетром.
Да патите од поремећаја у исхрани Многи стоматолози тврде да само једним погледом на усну шупљину могу да виде да ли имате поремећај у исхрани. Наиме, нека стања попут булимије остављају видљиве последице на зубима које ниједан стоматолог не може да промаши. На унутрашњој страни зуба видљива је ерозија, што доводи до каријеса. Исто тако, ако се ерозија појави на зубима који су дубље у вилици, то може бити индикација рефлукса, али и употребе антидепресива који смањују количину пљувачке у устима.
Претерујете са заслађеним или газираним пићима Можда имате кварне зуб из сасвим другог разлога, али постоје индикације зашто су вам зуби слаби и подложни каријесу. Према стоматолозима, газирана пића и друга слатка пића могу временом омекшати зубе. Слично томе, енергетска пића, која су мало киселија од безалкохолних пића, могу више оштетити вашу зубну глеђ.
Postoji li recept za smanjenje i kontrolu stresa?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта све зубари могу да препознају по вашим зубима? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.