Србија отворена за сарадњу са суседима на плану миграција

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Okt.2022, 15:29

Србија отворена за сарадњу са суседима на плану миграција

Србија је отворена за партнерску сарадњу са суседима на плану миграција и миграционих политика, како би се допринело решавању заједничких изазова као што су кријумчарење миграната, развој легалних путева за миграције и ефикасна примена споразума и аранжмана о реадмисији, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << поручио је данас министар спољних послова Никола Селаковић. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Он се у Београду састао са шефовима дипломатија Аустрије и Мађарске, Александером Шаленбергом и Петером Сијартом, а једна од тема састанка била је унапређење сарадње у борби против ирегуларних миграција. Селаковић је подсетио да Србија у континуитету добија од ЕУ похвале за одговорно и конструктивно деловање на решавању овог проблема.
Србија ће, према његовим речима, као земља на транзитној рути, наставити да обезбеђује адекватне прихватне центре за смештај миграната, као и храну и здравствену негу за све мигранте на нашој територији, у складу са највишим стандардима међународног хуманитарног права. Министри су размотрили конкретне могућности интензивирања сарадње у заштити и контроли граница, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.
Србија ће, према речима Селаковића, до краја године значајно ускладити своју визну политику са визном политиком ЕУ, како не бисмо били коришћени као улазна земља за илегалне миграције.
Додао је да се већ у овом тренутку разматрају додатне мере за превенцију, односно спречавање уласка лица из трећих земаља код којих постоји опасност од илегалних миграција.
Министри су на састанку велику пажњу посветили питању енергетске безбедности, а Селаковић је саговорнике упознао са напорима које Србија чини на плану диверсификације снабдевања енергентима, наводи се у саопштењу.
Истакао је да је забрињавајуће и непријатељски неизузимање једино Србије, на иницијативу Хрватске, из санкција ЕУ на увоз руске нафте преко нафтовода Јанаф, као и коришћење енергената у политичке сврхе. Шеф српске дипломатије је, и овом приликом, колегама из Мађарске и Аустрије захвалио због подршке Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, али и изразио задовољство због континуираног јачања економске сарадње наше три земље.
Министри су разменили мишљења о ситуацији у региону западног Балкана, а Селаковић се осврнуо и на иницијативу Приштине за чланство такозваног „Косова“ у Савету Европе, чему се Србија оштро противи, објаснивши да би разматрање захтева ентитета са нерешеним статусом довело до нових политичких подела у Савету Европе у тренутку када је кључно да се обезбеди стабилност и кредибилитет те организације.
Javni beležnici za osam godina obavili 17 miliona poslova

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија отворена за сарадњу са суседима на плану миграција се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.