Само половина ускладиштеног гаса у власништву Аустрије

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Okt.2022, 09:28

Само половина ускладиштеног гаса у власништву Аустрије

Директор највеће компаније за складиштење енергије у Аустрији „РАГ“ Маркус Митерегер упозорио је да само половина ускладиштеног гаса припада Аустрији и каже да ће, када је реч о количинама гаса „бити тесно“ проћи кроз зиму. Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn Он очекује да ће до краја месеца >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << попуњеност аустријских складишта достићи ниво од 85 одсто.
У изјави дневнику „Оберестерајхише нахрихтен“ он је рекао да грубо процењено само половина припада Аустрији.
Према његовим речима у аустријском власништву је 20 тераватсати националних резерви и око 25 тераватсати у складиштима оператера и компанија.
Истовремено наглашава да је годишња потрошња гаса Аустрије око 90 тераватсати.
„Потрошња зависи од енергетске ефикасности и тока зиме. Али да ли ће бити довољно гаса за сада није јасно, јер не знамо да ли ћемо поред ускладиштеног гаса добијати стално нови, као у обичним годинама. То је био руски гас, који се тренутно испоручује само за једну трећину уговорених количина“, објаснио је Митерегер.
Нагласио је да ће то „бити тесно, али спроводиво“ и додао да је производња струје главна тема.
Од новембра је уобичајено да једну трећину струје Аустрија производи сама пре свега преко хидроелектрана, а једну трећину из гаса, док трећу трећину мора да увози.
Објаснио је да би се могло десити да Аустрија ове зиме мора да производи до две трећине струје од гаса, јер увоз није осигуран.
„Да ли су за то довољне ускладиштене количине гаса, сумњам“, рекао је Митерегер.
У вези цене гаса подвукао је да је он у Европи веома висока јер је понуда мала.
“ У САД, где се производи гас, је далеко јефтиније „, указао је он.
Како ће се даље развијати цена гаса, каже, тешко је предвидети.
„Питање је колико ће се Владимир Путин одржати. Многи диктатори су пали. Чим он панде гас ће се поново појавити, изузев преко Северног тока „, објаснио је Митерегер.
Упитан ко би могао стајати иза саботаже Северног тока казао је да готово свако има мотив, као у роману Агате Кристи.
„Американцима је супер, јер могу дугорочно да нам продају гас. Пољска има гасовод кроз своју земљу, а Украјина живи од наплате транзита. Русија се може позвати на вишу силу, и инсистира на обавезу преузимања гаса „, објаснио је он.
Рафинерија Швехат наредних дана треба поново да проради

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Само половина ускладиштеног гаса у власништву Аустрије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.