Зашто су источни Немци много незадовољнији од западних?

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Okt.2022, 08:30

Зашто су источни Немци много незадовољнији од западних?

После 32 године од уједињења само 39 одсто грађана на истоку Немачке је задовољно тренутним стањем демократије у земљи, протести су чешћи, због цена и социјалне политике. Фото: Unsplash/Flobian-Wede Високи рачуни за енергију су за многе Немце је шок и покретачка снага за протесте. Хиљаде >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << људи сваке седмице изађе на улице, углавном на истоку. Разлози незадовљства леже дубље, а последице би могле бити далекосежне.
Ових дана могу се критике чути на многим протестима пре свега на истоку Немачке, на подручју некадашње Немачке Демократске Републике.
Левица, али и десничарске групе користе незадовољство народа и позивају на побуну и „врућу јесен“ против енергетске и социјалне политике владе. Хиљаде се одазивају, и све их је више.
На Дан Немачког уједињења, 3.октобра је била нова рунда протеста. У Плауену је на окупљање позвала радикално десничарска групација Трећи пут. У Берлину су то Занатлије за мир.
Незадовољство због високих рачуна за гас и струју меша се са критиком Владе, општа огорченост са фундаменталним сумњама у демократски систем, згражавање због рата у Украјини са критиком западних санкција Русији. А речи критика са деснице и левице су сличне.
Ово је далеко од „народних побуна“ којих се плаши министарка иностраних послова Аналена Бербок. Али јесен је тек почела, пише Дојче веле. „Тек смо на почетку мобилизације“, каже шеф Левице Мартин Ширдеван за ДПА. „Биће још много тога. Наредних недеља многи ће добити знатно увећане рачуне за гас и струју. То погађа милионе људи. Наша порука је: ту смо.“
Многи људи, посебно на истоку, прихватају најновије позиве на протесте.
„У суштини, високе цене енергије и свеукупно повећање цена, наравно, погађају све у целој земљи, али на истоку има мање имовине, већи је удео малих предузећа са мање резерви и мањим приходима“, каже политичарка Зелених Паула Пиехота за ДПА. Доктор радиологије из Гере је у Бундестагу за изборну јединицу Лајпциг 2. „Просперитет на Западу је једноставно већи“, каже она.
Истовремено, на Истоку су свежа сећања на године после поновног уједињења, а поверење у политику слабо.
Незадовољство „источњака“ демократијом је поткрепљено и службеним подацима. Према испитивањима које је наручио владин повереник за питање бивше Источне Немачке Карстен Шнајдер, само 39 одсто грађана на истоку земље је задовољно тренутним стањем демократије у земљи.
Пиехота то објашњава овако: „Неки људи на Истоку имају утисак да су два пута извукли горе карте: 1945. године и 1990-их. Оба пута су горе прошли од оних у Западној Немачкој. Однос са Русијом је такође компликованији за многе на истоку, а неповерење у НАТО и индустрију наоружања је велико.“
Grčka traži ratnu odštetu od Nemačke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто су источни Немци много незадовољнији од западних? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.