Споразум о сарадњи између Жупаније Тимиш (Румунија) и Аутономне покрајине Војводине (Република Србија)

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Okt.2022, 16:38

Споразум о сарадњи између Жупаније Тимиш (Румунија) и Аутономне покрајине Војводине (Република Србија)

Портал Војводина уживо имао је прилику да присуствује 18. седници Скупштине Аутономне покрајине Војводине која се одржала данас у 10 часова. Једна о тема био је споразум о сарадњи између Жупаније Тимиш (Румунија) и Аутономне покрајине Војводине (Република Србија). Фото: WikimediaCommons/Bjoertvedt Пре >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 50 година, пуштањем у рад Хидроелектране Ђердап 1 Србија и Румунија добиле су једну важну и нераскидиву везу. Повезали смо се у производњи електричне енергије!
Једна румунска изрека каже да Румунија има само два добра и поуздана суседа. То су Црно море и Србија!
Чак 30.000 румуна живи на територији Србије, док је румунски језик један од шест језика који се може чути у нашој држави.
Такође, Гимназија „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара једина је средња школа у Румунији у којој се образовни процес одвија на српском језику.
Имајући у виду пријатељске везе између Жупаније Тимиш из Румуније и Аутономне покрајине Војводине из Републике Србије, које се заснивају на узајамном поштовању и подршци у различитим областима од заједничког интереса, обе стране сагласне су да интензивирају односе у оквиру сарадње и да закључе партнерства у различитим секторима локалне привреде, укључујући и учествовање у програмима развојне помоћи Европске уније, према својим надлежностима у складу с важећим законодавством својих држава, наводи се у предлогу Споразума.
Фото: Градске инфо Предвиђена сарадња: Обе стране ће сарађивати у циљу побољшања економског развоја – подстицање предузетништва, подршка у иницијативама и инвестицијама из приватног сектора и промовисање атрактивног пословног амбијента. Како би се остварио одржив, инклузиван и кохезиван развој и економски раст, обе стране се обавезују на стално јачање привредне и техничке сарадње, те исказују вољу да њихови односи обухвате и следеће:
фаворизовање економског развоја две стране – подстицањем предузетништва, подршком
иницијативама и инвестицијама из приватног сектора и промовисањем атрактивног пословног амбијента
подстицање и подршку реализацији заједничких улагања, оснивања економских удружења с правним субјективитетом и другим облицима сарадње, који ће бити усаглашени између правних лица из Жупаније Тимиш и Аутономне покрајине Војводине.
Предлогом Споразума предвиђена је сарадња и на имплементацији инвестиционих пројеката од заједничког интереса, ради изградње инфраструктуре, те промовисања инклузивне и одрживе индустријализације, као и ради промовисања иновација:
Стране ће подржати развој саобраћајне инфраструктуре, повећање степена међусобне повезаности између Жупаније Тимиш и Аутономне покрајине Војводине, а истовремено и повезаности са осталим жупанијама из Еврорегиона Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ), као и ефикаснију интеграцију у велике саобраћајне мреже.
Стране ће подржати пројекте у вези са железничким и водним собраћајем (на Бегеју), у жељи да се осигура интегрисани јавни систем, као и промовисање пројеката и приступа, који обухватају укључивање здравијих и мање загађујућих видова транспорта.
Стране ће иницирати и промовисати успостављање сарадње између асоцијација послодаваца и
пословних људи, с циљем периодичног организовања изложби, сајмова пољопривредних, прехрамбених
производа и робе широке потрошње.
Стране ће подржати, заједно с привредним и индустријским коморама, организовање састанака
привредних субјеката, с циљем сарадње у областима од заједничког интереса.
У области пољопривреде и шумарства, Стране ће организовати састанке стручњака из пољопривреде,
прехрамбене индустрије и шумарства с циљем сарадње у области производње и прераде сировина, као и
размене искустава. Фото: Wikimedia Commons/Hospodarz С обзиром на то да је румунски језик један од шест језика у службеној употреби у Војводини, као и да у Темишвару постоји српска гимназија, обе стране ће сарађивати и на пољу образовања.
У предлогу Споразума се предлаже и да се реализацију културне манифестације између насељених места у Жупанији Тимиш и Аутономне покрајине Војводине, у оквиру којих ће се посебна пажња посветити промовисању упознавања аутентичних вредности књижевног и уметничког стваралаштва, те заједничких елемената двеју страна, као и специфичностима фолклорне традиције.
Организоваће се ликовне изложбе, кампови стваралаштва, промоције књига, фестивали, сајмови, као и друге активности. Стране ће допринети реализацији културно-фолклорних манифестација тако што ће омогућити учествовање својих професионалних и аматерских друштава. такође, развијаће се и сарадња у области туризма, омладинске политике, социјалне заштите и здравства.
Humanitarni turnir “Pikado iz bloka“ 16. oktobra u Futogu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Споразум о сарадњи између Жупаније Тимиш (Румунија) и Аутономне покрајине Војводине (Република Србија) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.