Изненађујући разлог зашто беби не би требало да дате воду

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 21:00

Изненађујући разлог зашто беби не би требало да дате воду

Иако се у неким тренуцима, на пример, када је напољу веома вруће, чини логичним да беби дате воду, немојте то чинити. Фото: Pixabay/Pardaleone Иако је напољу топло, формула или мајчино млеко су све што је потребно вашој беби. Вода се баш не препоручује малим бебама док не напуне четири месеца, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << идеално шест месеци. Разлози за то су што вода може да омета њихов основни унос хранљивих материја, ау неким случајевима може бити токсична.
У наставку прочитајте зашто би требало да одложите воду за новорођенчад, као и када је безбедно давати је и како да натерате бебу да воли воду за пиће. Бебе имају мале стомаке При рођењу, стомак новорођенчета је величине око 13 милиметара и може да прими само једну до две кашичице течности и прилично се брзо празни. Пошто је бебин стомак тако мали у првим недељама, бебу треба често хранити. Њен стомак ће постепено расти и почети да се растеже у наредних шест месеци. Адаптирано и мајчино млеко даје вашој беби све квалитетне хранљиве материје које су јој потребне за раст и развој, док вода не обезбеђује никакве. Пошто су њихови стомаки тако мали, чак и мала количина воде може ометати глад и спречити бебу да добије довољно формуле или мајчиног млека. Због тога је најбоље избегавати давање воде у првих шест месеци живота. Нема хранљиву вредност, па је боље да бебу хидрирате давањем формуле или мајчиног млека.
Како вода може бити токсична за бебе? Можда нема смисла да нешто тако природно као што је вода може бити токсично, али у неким случајевима може бити – и за одрасле и за бебе. „Тровање водом“ настаје када се у кратком временском периоду унесе превише воде. Ово преоптерећује бубреге тако да не могу да прераде велику количину воде. Вишак воде затим јури у крвоток, разблажујући концентрацију натријума. Ово може довести до хипонатремије или прениског нивоа соли у крви, што заузврат може изазвати отицање мозга или чак смрт. Бебини бубрези су незрели, па чак и оно што одраслој особи изгледа као умерена количина воде може изазвати хипонатремију и могуће отицање мозга код бебе. Једини сигуран начин када су беба и вода у питању је да их уопште не дате. Ако храните бебу адаптираним млеком, немојте мешати више од тачно препоручене количине воде.
Право време за увођење воде Правило је да својој беби можете давати воду када почнете да јој уводите чврсту храну, обично са шест месеци. Као и код чврсте хране, уношење воде у почетку треба да буде мало, отприлике једну по једну кашичицу. Циљ није хидратација, већ навикавање на „укус” воде. Можда ће се намрштити на први гутљај јер је навикла на укус формуле или мајчиног млека, што је у реду. Чак и до деветог до дванаестог месеца, вашој беби није потребно пуно воде јер и тада све што јој треба добија преко формуле или мајчиног млека. Када ваша беба напуни годину дана, требало би да почне да пије мало више воде, коју треба да јој дајете између оброка. Вода за пиће није сама по себи здрава, али може да замени сокове који могу да садрже много шећера и мало хранљивих материја.
Boja očiju otkriva koliko dobro podnosimo bol porođaja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изненађујући разлог зашто беби не би требало да дате воду се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.