Први састанак ЕУ-Израел после деценије

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 20:45

Први састанак ЕУ-Израел после деценије

Европска унија и Израел одржали су данас разговоре на високом нивоу први пут после деценије, а Европљани затражили од израелског премијера Јаира Лапида да покуша да реши сукоб с Палестинцима по моделу „две државе“, јавио је АП. Фото: Pixabay/Dusan_Cvetanovic Високи представник ЕУ за спољну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << политику и безбедност Жозеп Борељ поздравио је недавну подршку Лапида могућем окончању сукоба заснованог на томе да израелска и палестинска држава живе у миру једна поред друге.
„Залажемо се за наставак политичког процеса који може да доведе до решења по моделу ’две државе’“, рекао је Борељ и додао да треба истражити како се то може применити у пракси.
„Боље је разговарати искрено, иако се не слажемо, него избегавати било какав контакт“, рекао је Борељ.
Додаје се да је на састанку, који је у Бриселу водио израелски министар обавештајних служби Елазар Стерн, Борељ подвукао забринутост ЕУ „због наставка тензија и насиља на терену и наставка једностраних мера, као што је рецимо проширење израелских насеља на Западној обали и другде“. Лапид је поздравио састанак и истакао да је то важна прекретница у погледу побољшања односа.
„У протеклој години дошло је до великог напретка у нашим везама и још много тога можемо да урадимо“, рекао је он.
АП подсећа да је 1995. године било први пут да су Израел и ЕУ потписали Споразум о придруживању који регулише њихове везе, а пакт је ступио на снагу 2000. године.
Напомиње се да је требало да разговори буду одржавани сваке године, али је Израел отказао планирани састанак 2013. због политике ЕУ према израелским насељима и отада и неке европске земље оклевају да се састану с израелским званичницима.
EU saglasna da obučava oko 15.000 ukrajinskih vojnika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Први састанак ЕУ-Израел после деценије се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.