Фунта ојачала, јен пао, евро незнатно склизнуо према долару

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 14:35

Фунта ојачала, јен пао, евро незнатно склизнуо према долару

Фунта је порасла данас према долару након што је влада одустала од плана за смањење пореза на доходак најбогатијих обвезника, јен се спустио близу нивоа на којем је био прошлог месеца када су монетарне власти интервенисале на девизном тржишту, док је евро благо склизнуо према >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << долару. Фото: Unsplash/Ibrahim Boran Фунта је достигла једнонедељни максимум од 1,128 долара, највиши ниво од 22. септембра, након што су медији известили да се влада предомислила и да неће срезати највишу стопу пореза на доходак од 45 одсто, како је најавила пре 10 данас приликом предствљања новог „плана економског раста“ који би се финансирао огромни задуживањем државе, преноси Ројтерс.
Предвиђено резање пореза за обвезнике који највише зарађују изазвало је потрес на светским тржиштима и поделу унутар владајуће Конзервативне странке премијерке Лиз Трас, при чему су многи чланови њене партије оценили ту меру као уступак према најбогатијима.
Према последњим подацима са тржишта, фунта је изгубила део добитака забележених јутрос и тренутно се тргује на нивоу од 1,1199 долара, односно у порасту од 0,3 посто. План о смањењу пореске стопе од 45 одсто био је споран део пакета мера који је гурнуо фунту на најнижи ниво од 1,0327 долара прошле недеље и довео до раста приноса на тзв. позлаћене британске државне обвезнице, приморавши Банку Енглеске да интервенише на девизном тржишту како би зауставула суноврат националне валуте.
Јапански јен је пао за 0,22 процента на 145,06 јена за долар, први пут од 22. септембра, када је централна банка интервенисала потрошивши рекордних 2,8 билиона јена (19,7 милијарди долара) како би подржала домаћу валуту. Трговање на берзама у Азији је данас смањено због празника у Кини, Јужној Кореји, као и у неким аустралијским државама.
Данашњи пад јена уследио је после изјаве министар финансија Шунићија Сузукја да је Јапан спреман на „одлучне“ кораке на девизном тржишту ако се претеране осцилације јена наставе. Евро је минимално ослабио на 0,97965 долара, у ишчекивању још једног великог повећањае кључне каматне стопе Европске централне банке овог месеца, након података о новој рекордној стопи инфлације у еврозони, што је појачало забринутост да ће валутни блок заронити у рецесију.
Према подацима објављеним у опетак, инфлација у еврозони је у септембру скочила на рекордних 10 одсто, премашивши очекивања економиста да ће она износити 9,7 посто.
Britanska vlada odustala od smanjenja poreza na dohodak

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фунта ојачала, јен пао, евро незнатно склизнуо према долару се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.