Да ли се исплати правити зимницу?

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Okt.2022, 10:36

Да ли се исплати правити зимницу?

У већини познатих маркета зимница је тренутно на снижењу. Све док су ајвар, корнишони, џемови, пинџур и друго на акцији, припрема код куће није исплатива у односу на куповину. Међутим, домаћице са севера Србије поручују: оно што саме припреме нема цену, и једино када у шпајзу имају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << домаће специјалитете могу да очекују да већ до Нове године недостаје још по која тегла. Фото: PrtSc/Uradi Sama- Ideje za kreativce/YouTube На пијацама се увелико купује на џак свежа црвена паприка, затим карфиол, шаргарепа и друго поврће неопходно за припрему туршије, ајвара и пинџура, и према речима продаваца продаја није лоша, а купци су углавном сталне муштерије, старији суграђани, док млади, чини се, чекају да добију зимницу на поклон од старијих чланова породице или је купују.
„Паприка је од 100 до 250 динара, парадајз 120-180, карфиол 150-250, чери 300-500, шаргарепа 60-100 динара за везу, патлиџан 100-150, цвекла 100-120, краставац 100-130, црни лук 70-100, бели лук 250-400 динара. Само домаћице које су и раније правиле зимницу и које знају да је домаће најбоље још увек праве зимницу. Завршиле су са џемовима и компотима, куповале су више воћа и правиле слатко у сезони одређеног воћа, најчешће чим цена мало падне. А да ли се исплати? Треба скоро цео дан за припрему ајвара и око 30 килограма паприке, по, рецимо, 120 динара за 10 тегли, а само амбалажа кошта 60-70 динара, док је у продавници сада ајвар око 200 динара, чак и мање“, каже продавац на Млечној пијаци у Суботици.
За тезгом поред продаје се готова туршија и продавачица објашњава да иако је све поскупело у продавницама, тренутни попусти чине да су многи одустали од припреме зимнице. „Купују људи да би правили зимницу, купују и код мене већ готову салату, и мешану и туршију, али у овом тренутку је пијаца скупља од маркета. Чим врате цене као што су биле пре снижења биће више купаца и код нас. Моја рачуница каже да колико год да је скупља припрема, а јесте, ниједан артикал, да нам их џабе деле, није укусан као када отворите своју теглу“, поручује Суботичанка.
Татјана Гаћиновић ће ових дана правити ајвар и туршију, а од летос је направила више врста џемова и компот. Планира да купи за око 3.000 динара паприку, тачније 25 килограма што је по њеној процени довољно за око десетак тегли ајвара. Требаће уље, литра је око 200 динара, десет стаклених тегли је платила 750 динара.
Шећер је око 100 динара, со око 70, али зачине ставља минимално, тек по коју кашику. Проверила је цене у већим маркетима и ако би купила 10 тегли ајвара, платила би 2.000 до 2.500 динара, у зависности од произвођача и акцијске продаје, већ за који дан то ће бити скупље. Проверавала је цене пинџура, он је најскупљи, од 500 до 800 за теглицу.
Према њеним речима једна од велике предности њене зимнице је што је сигурна да у њој нема адитива и конзерванса.
Da li parfem ima rok trajanja i koliko dugo može da se koristi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли се исплати правити зимницу? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.