Почео попис становништва у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Okt.2022, 09:11

Почео попис становништва у Србији

У Србији је јутрос у 8 часова почео попис становништва, изјавила је за Танјуг начелница Одељења за попис становништва Републичког завода за статистику Љиљана Ђорђевић. Фото: Градске инфо
Према њеним речима, око 15.000 пописивача је на терену.
Пописивачи ће ићи од врата до >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << врата, методом интервјуа да од грађана прикупљају пописне податке.
Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је раније да ће попис трајати наредних месец дана и послао поруку пописивачима, који су били на петодневној обуци, да имају позитиван приступ према грађанима и да љубазно одговоре на њихова питања.
Грађани ће одговарати на 69 питања, а попис траје око 30 минута.
Пописивачи ће носити идентификациону картицу са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима ако затраже.
Ковачевић је на конференцији за медије рекао да ће најбољи пописивачи бити ангажовани у њиховим центрима, као и да ће имати прилику да учествују у другом по масовности истраживању, у попису пољопривреде следеће године.
„Попис се спроводи да бисмо добили прецизне податке о етничким, економским, образовним, миграционим и другим облежјима становништва, који су неопходни за добијање поуздане слике тренутног стања, за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање последица исељавања у иностранство у последњих 11 година“, рекао је Ковачевић.
Он је нагласио да је изузетно важно да сви учествују у попису и заједно допринесу његовој успешној реализацији. Шеф операција Делегације ЕУ у Србији Мартин Клауцке рекао је да ЕУ подржава акцију спровођења пописа становништва и додао да су подаци битни, како са аспекта социјалне политике, тако и са економског.
Клауцке је навео да је наш завод спровео обимну припрему за попис становништва који ће се, како каже, спровести у складу са највишим међународним стандардима.
Fond Pio: Isplate penzija za septembar 2022. godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почео попис становништва у Србији се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.