Северна Кореја испалила још две балистичке ракете

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Okt.2022, 08:52

Северна Кореја испалила још две балистичке ракете

Северна Кореја је данас испалила две балистичке ракете кратког домета ка мору код источне обале, саопштила је војска Јужне Кореје, преноси Ројтерс. Фото: Танјуг/Korean Central News Agency То је четврто лансирање Пјонгјанга за недељу дана, што повећава напетости на Корејском полуострву, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << где су први пут од 2017. ратне морнарице Јужне Кореје, САД и Јапана одржале заједничке противподморничке вежбе у петак и након посете потпредседнице САД Камале Харис региону ове недеље, наводи британска агенција.
Две ракете кратког домета лансиране су из Сунана, северно од Пјонгјанга, главног града Северне Кореје, наводи се у саопштењу генералштаба војске Јужне Кореје.
У саопштењу се прецизира да је процењени домет ракета био на 350 километара и да су летеле на висини од 30 км брзином од шест маха.
Јапанска обалска стража пријавила је најмање два тестирања Пјонгјанга, за која се сумња да су балистичке ракете.
Ракете су летеле 400 км и 350 км, достижући висину од 50 км, рекао је јапански министар одбране Тоширо Ино.
Токио је уложио протест Пјонгјангу дипломатским каналима, навео је Ино, додајући да су ракете вероватно летеле „неправилном путањом“ и да су пројектоване да избегну дејство ПВО.
Америчка индо-пацифичка команда саопштила је да је упозната са лансирањем балистичких пројектила и оценила да оне не представљају непосредну претњу америчком војном особљу или територији или њиховим савезницима. Такође је наведено да САД остају чврсто посвећене одбрани Јапана и Јужне Кореје.
Северна Кореја је испалила пројектиле пре и после посете потредседнице САД Камале Харис Јужној Кореји, чиме је повећала рекордан број тестирања оружја током ове године, а Пјонгјанг је ове године такође извео и прву пробу интерконтиненталне балистичке ракете од 2017.
Обележавајући 74.годишњицу оружаних снага Јужне Кореје, председник Јун Сук-Јол је осудио, како је назвао, недавне војне провокације Северне Кореје и обећао да ће појачати заједничке војне вежбе са САД.
Специјални изасланик Јужне Кореје за питања мира и безбедности на Корејском полуострву, Ким Гун, имао је телефонске разговоре са својим америчким и јапанским колегама, у којима су како је навео, заједнички осудили ракетне тестове Пјонгјанга.
Савет безбедности Уједињених нација увео је санкције Северној Кореји због балистичких пројектила и нуклеарних проба.
Пјонгјанг одбацује санкције као кршење сувереног права на самоодбрану и истраживање свемира, подсећа Ројтерс.
Savet bezbednosti: Kina pozvala sve strane u sukobu u Ukrajini na pregovore

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Северна Кореја испалила још две балистичке ракете се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.