Противподморничка вежба Јужне Кореје, САД и Јапана

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Sep.2022, 14:15

Противподморничка вежба Јужне Кореје, САД и Јапана

Ратне морнарице Јужне Кореје, САД и Јапана извеле су данас заједничке војне маневре, први пут после пет година, у тренутку када трају напетости око серије ракетних тестова које врши Северне Кореје. Фото: Танјуг/South Korea Defense Ministry via AP Вежбе су одржане у међународним водама код источне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обале Корејског полуострва, а на њима је увежбавано дејствовање против подморница, само дан након што је Пјонгјанг испалио две балистичке ракете у море код своје источне обале, а потпредседница САД Камала Харис посетила Сеул и јако утврђену границу између две Кореје, преноси Ројтерс.
Ракетна проба у четвртак била је треће такво лансирање Пјонгјанга за пет дана, који је ове године испалио до сада незабележени број пројектила, наводи британска агенција.
„Вежбе су осмишљене да побољшају способности одговора на све веће претње Северне Кореје, које укључују балистичке ракете које се лансирају са подморница, у тренутку када се оне настављају серијом ракетних тестова“, саопштила је морнарица Јужне Кореје.
Морнарица САД саопштила је да ће вежбе побољшати интероперабилност и тактичку и техничку координацију између три земље. Америчка и јапанска морнарица, такође, су саопштиле да се очекује да ће вежбе промовисати „слободан и отворен Индо-Пацифик“, када постоје напетости због кинеских акција у Тајванском мореузу.
Противподморничке вежбе ових савезника нису извођене од 2017. јер је бивша јужнокорејска влада настојала да побољша односе са Северном Корејом и олакша преговоре о денуклеаризацији између Пјонгјанга и Вашингтона, који су у прекиду од 2019., наводи Ројтерс.
Нови председник Јужне Кореје Јун Сук-Јол, који је преузео дужност у мају, обећао је да ће појачати трилатералну безбедносну сарадњу са САД и Јапаном како би се боље супротставили северним претњама оружјем. Јужна Кореја и њени савезници су такође забринути да ће Северна Кореја да спроведе нуклеарну пробу, што би била седма од 2006. и прва од 2017. године.
Јужнокорејски посланици на основу података обавештајне агенције те земље саопштили су у среду да је Пјонгјанг завршио припреме за нуклеарни тест и да је могући термин за његово извођење између 16. октобра и 7. новембра, наводи британска агенција.
Švedska: Za incident na gasovodu je odgovorna neka država

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Противподморничка вежба Јужне Кореје, САД и Јапана се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.