Кина и Јапан обележили пола века нормализације односа

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Sep.2022, 18:02

Кина и Јапан обележили пола века нормализације односа

Премијер Јапана Фумио Кишида и председник Народне Републике Кине Си Ђипинг истакли су данас важност јачања међусобне сарадње поводом пола века од нормализације односа две земље, пренела је AP. Фото: Танјуг/AP/Hiro Komae Упркос јубилеју односи Јапана и Кине нису на највишем нивоу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << због спора око острва у Источном кинеском мору, као и због растућег незадовољства Јапана јачањем војног и економског утицаја Кине у региону.
„Иако за унапређење односа Јапана и Кине данас имамо много простора, они су оптерећени бројним питањима“, рекао је Кишида у поруци Сију, која је приказана на великом екрану на церемонији коју су спонзорисале јапанске утицајне компаније и групе пријатељства и која је одржана у хотелу у Токију.
Кишида је рекао да се нада да ће Јапан наставити да развија конструктивне и стабилне односе са Кином, како би оправдали улогу коју деле као главне силе у јачању регионалнг и глобалнг мира и стабилности.
Си је у поруци Кишиди рекао да је нормализација њихових веза 1972. отворила ново поглавље у билатералним односима и да су две земље од тада повећале размену и сарадњу која је донела благостање за оба народа и мир и развој у региону и свету. Додао је и да придаје велику важност развоју веза Кине и Јапана и да је спреман да сарађује са Кишидом на јачању кинеско-јапанског односа који испуњава захтеве нове ере.
Историјски споразум између Кине и Јапана, који је означио почетак сарадње, нормализацију комуникације и веза, потписали су 29. септембра 1972. године тадашњи премијер Јапана Какуеи Танака и један од најистакнутијих представника кинеске револуције и тадашњи премијер Кине Џоу Енлај.
Танака је тада изразио кајање Јапана због ратне штете нанете Кини и признао Пекинг као једину легитимну владу земље.
Упркос политичким превирањима економски односи између две земље су у константном успону у последњих пола века, а Кина је највећи трговински партнер Јапана, подсећа AP.
Demonstranti u Oslu pokušali da uđu u ambasadu Irana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина и Јапан обележили пола века нормализације односа се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.