Термоакумулациона пећ, калорифер, клима уређај или радијатор. Шта је јефтиније?

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Sep.2022, 17:01

Термоакумулациона пећ, калорифер, клима уређај или радијатор. Шта је јефтиније?

Ове зиме биће у промету сви начини грејања, укључујући разне грејалице, клима уређаје, грејалице и пећи на дрва. Важно је знати да и они уређаји који важе за велике потрошаче могу бити ваши савезници у штедњи, ако их користите у периоду када је струја јефтина. Фото: Pixabay/geralt Термоакумулациона >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пећ Да би термоакумулациона пећ била заиста економична, потребно је да се пуни топлотном енергијом, односно да грејачи раде само док је на снази „јефтина струја“. То значи да термоакумулациони шпорет не сме бити премали за просторију коју загрева, јер ће, да би достигла жељену температуру, морати често да издувава врели ваздух. На овај начин ће се акумулирана топлотна енергија брзо потрошити, па ће бити потребно допуњавати током скупље струје. Колико је пећи потребно за колико простора је незахвално проценити, јер зависи и од квалитета изолације. Рецимо да би за стан од 60 квадратних метара требало да буду довољне три термоакумулационе пећи укупне снаге не мање од 10 киловата. Да би термоакумулациона пећ увек радила када је тарифа електричне енергије јефтина, препоручује се набавка посебних тајмера који омогућавају аутоматско укључивање. Нису скупи, а олакшавају живот.
Грејалице Говорећи о електричним грејалице који користе грејаче за грејање, сви ће дати потпуно исту количину топлоте. Искоришћеност електричне енергије при претварању у топлотну је скоро 100%, па ће грејач потрошити тачно онолико киловата колико је декларисано. Ово правило не важи за инвертер клима уређаје (топлотне пумпе), који могу да обезбеде 3, 4 или чак више од 5 кВ топлотне енергије за 1 кВ утрошене снаге. Понекад грејалица има мања одступања и троши нешто мање или мало више од декларисане снаге. Потрошња можете мерити и тако што ћете искључити све потрошаче електричне енергије и укључити само грејач на сат времена и записати очитавања бројила пре и после мерења. Ако грејалицу укључите ноћу, када је струја јефтинија, користићете нижу дневну тарифу, па ћете плаћати отприлике упола нижу цену по киловату.
Калорифер Радијатори су одличан избор када је у питању загревање мањих просторија, мали су и лако се померају, што их чини изузетно практичним за употребу. Можете одабрати електрични или гасни грејач, а обе варијанте долазе у великом броју облика и величина. Грејалице су посебно практичне када желите да брзо загрејете просторију у којој боравите у хладним данима. Калорификатори могу бити и гасни. Иако су гасни грејачи мање уобичајен избор, могу се наћи у различитим величинама и називима снаге. Грејачи су безбедни, економични и практични грејачи, лаки за употребу и ефикасни у својој намени.
Клима уређај Просечан клима уређај троши око 1 кВ струје, а ових дана, иу периоду када се струја наплаћује по већој стопи, ради 10 сати, а често и више. Колико електричне енергије троши утиче много фактора – да ли је подешен да греје или само одржава просечну собну температуру, затим величина просторије у којој ради и спољна температура. Изолација зграде је такође важан фактор. Да би клима уређај трошио само онолико колико мора, није на одмет проверити стање филтера и спољашње јединице клима уређаја, јер ако су прљави, уређају ће бити потребно више времена да се загрејати собу. С друге стране, струја се такође може уштедети када се температура смањи. На само једном смањеном нивоу може се уштедети око 3 одсто електричне енергије.
Uštedite novac, perite veš na nižim temperaturama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Термоакумулациона пећ, калорифер, клима уређај или радијатор. Шта је јефтиније? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.