Једна грана индустрије у Русији се гаси

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2022, 17:26

Једна грана индустрије у Русији се гаси

Производња метанола у Русији пала је на минималне нивое неопходне да би производни погони функционисали, известио је пословни дневник Комерсант, преноси „Раша тудеј“ (РТ). Фото: Wikimedia Commons/Ural-66 Обустава трговине са купцима у Европи и пад домаће тражње приморавају произвођаче >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да драстично смање производњу и продају своје производе Кини по сниженој цени, пише лист, позивајући се на своје изворе.
Према порталу економских података ТрендЕцономy, Русија је 2020. била четврти по величини светски снабдевач метанолом, чинећи 10% светског извоза. Међу највећим увозницима метанола су Кина, САД и Индија.
Метанол, најједноставнији алкохол, може се добити из природног гаса и има различите индустријске употребе. То је хемијски блок за пластику, боје и грађевинске материјале, а такође се широко користи у аутомобилској индустрији и као гориво.
У Русији постоји девет произвођача метанола са комбинованом производњом од 4,5 милиона тона годишње, а скоро половина иде за извоз, наводи Комерсант. Прошле године сектор је доживео брз раст, а руске компаније су имале планове за даље ширење.
Главни купац Русије била је ЕУ, и иако сам метанол није био на мети санкција, његов транспорт морем преко лука ЕУ постао је проблематичан због ограничења испорука које је увео блок. Потражња за метанолом у Кини је такође успорила због њихове строге политике око цовид-а и каснијих „локдаун“-ова.
Произвођачи метанола желе да избегну потпуно затварање фабрика јер би њихово поновно покретање било скупо, међутим, неке фабрике су већ делимично затворене, пише Комерсант.
Kompanije u Nemačkoj se žale na birokratiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Једна грана индустрије у Русији се гаси се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.