Последњи дан референдума за придруживање Русији

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2022, 09:33

Последњи дан референдума за придруживање Русији

На територијама непризнатих самопроглашених република Луганск и Доњецк и у Херсонској и Запорошкој области под контролом руске војске, у току је последњи дан референдума за придруживање Русији. Фото: Unsplash/Arnaud Jaegers Представници изборних комисија свих ових украјинских области >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су већ прогласили референдуме валидним, јер је излазност, према њиховим речима, већ премашила 50 одсто уписаних бирача, преноси Тас с.
Наводи се да је до сада на територији ДНР-а гласало 86,89 одсто уписаних бирача, 83,61 одсто у ЛНР, 63,58 одсто у Херсонској области, док је изборна комисија Запорошке области пријавила излазност од 66,43 одсто.
Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин изјавио је јуче да украјинске снаге гађале цивиле у Доњецку у 115 одвојених напада у прва три дана референдума, пренела је телевизија Русија-24.
Кулезмин додаје да пет од девет градских округа трпи украјинске нападе.
Изборне комисије су се обавезале на транспарентност процеса гласања, као и да ће допустити свим заинтересованим страним посматрачима да присуствују гласањју.
Председница Централне изборне комисије (ЦИК) ЛНР Јелена Кравченко објавила је прошле недеље да ЦИК прима и „разматра“пријаве страних посматрача иако није навела њихова имена нити земље из којих долазе.
Русија је послала своје посматраче да надгледају референдуме, а Државна дума је саопштила да су посланици свих странака добијале позиве за учешће праћење референдума.
Председник самопроглашене ДНР је раније изјавио да се становници Донбаса надају да ће им придруживање Русији обезбедити безбедност, мир и развој, док је лидер непризнате Луганске Народне Републике Леонид Пасечник рекао да су се „грађани републике радовали референдуму“, подсећа Тас с.
Гласање о придруживању Русији почело је у петак у тим регионима и требало би да се заврши данас, а руски парламент би могао да одобри придруживање за неколико дана.
Кијев и већина земаља одбацили су ове референдуме и обећали да неће признати његове резултате, пренео је раније Ројтерс.
U Siriji od kolere umrlo 29 ljudi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Последњи дан референдума за придруживање Русији се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.