Срби би се одрекли дела зараде само да раде од куће

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2022, 09:07

Срби би се одрекли дела зараде само да раде од куће

У Србији су радници спремни да се одрекну чак 8,8 одсто своје зараде како би могли од куће да раде половину радне недеље. Више од Срба би се дела плате одрекли само још Украјинци 11,9 одсто. Фото: Unsplash/BRUNO-EMANUELE У просеку је, како је показала међународна студија Рад од куће широм >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << света”, спроведена у 27 земаља, међу којима је и Србија, чак 26 одсто запослених спремно да да отказ или да почне да тражи нови посао, у случају да морају свих пет дана да раде у фирми.
Опсежно истраживање је организовано у два наврата, средином јула 2021. и почетком ове године. Средином прошлог јула у Србији је анкетирано око 1.000 стално запослених разних занимања који су имали опцију рада од куће.
Студија је показала да се у свету од куће ради просечно 1,5 дана седмично. Сингапур или Индија су на врху листе са 2,4 и 2,6 дана у недељи, док је Немачка близу просека са 1,4 дана. Са само 0,8 дана, Србија се налази при дну листе, с Јужном Корејом, Египтом и Тајваном. Више од половине анкетираних потврдило је да су код куће били продуктивнији него што су очекивали, а утврђено је и да су у земљама које су имале строжа правила током пандемије, послодавци омогућавали више дана за рад од куће.
Међутим, касније се испоставило да многи послодавци планирају да својим запосленима одобре мање радних дана од куће недељно: у просеку 0,7, а у Србији још мање – само 0,3 дана. Притом, показало се и да радници желе више да раде од куће, не само широм света, већ и у Србији, и то у просеку 1,7 дана.
Студија је показала и да два-три дана рада од куће запослени у просеку вреднују као пет одсто своје плате. То значи да би радије радили два до три дана од куће, него да добију повишицу у висини од пет одсто или би пристали да им се смањи плата за тај износ. У Немачкој је, примера ради, тај проценат 3,7 процената и тиме испод просека 27 земаља.
Severni tok 1: Opada pritisak na obe gasovodne cevi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Срби би се одрекли дела зараде само да раде од куће се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.