Професија сомелијер?

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Sep.2022, 17:56

Професија сомелијер?

Само вино представља живот у чаши. Вино повезујемо са пријатељством, романтиком и прославама. За многе од нас, што више знамо о вину, више га ценимо. За неке се стицање знања о винском свету претвара у страствени хоби, за друге постаје животно дело. Фото: Pixabay/Vinotecarium Одакле потиче >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << реч „Sommelier“? Енглеска реч соммелиер има латинску етимологију и долази до нас преко француског.
Латинска реч sagma значи товарно седло, или торба која је била везана за волове, коње и друге животиње за ношење ствари. На француском је реч постала somme. Људи који су надгледали ове животиње били су познати као сомелијери.
И често је терет који су животиње носиле било вино.
Данас, када чујемо да се неко назива сомелијером, очекујемо одређени ниво стручности далеко од тога да будете вински конобар.
Учење о вину подразумева много више од процеса узгоја грожђа и прављења и испијања вина. Да бисте постали сомелиер потребне су године образовања и искуства.
Познавање свих аспеката вина, начина сервирања, његове производње и историје, као и уметности спајања вина и хране. Квалитетан сомелијер предњачи у изградњи добрих међуљудских односа и повезан је са маркетингом.
Укратко, соммелиер је високо образован и квалификован вински професионалац који обично ради у фином ресторану. Многи од нас се диве изванредним способностима дегустације на слепо које се виде у документарним филмовима о вину. Када особа проведе пет минута уз чашу вина вртећи њен садржај, проценту алкохола, грожђу, региону и на крају о произвођачу вина и години бербе, чини се ништа друго до магија.
Дегустација на слепо представља једну од вештина потребних за полагање испита за мајстора сомелијера. Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company Историја испита за мајстора сомелијера Корени испита мајстора сомелијера сежу у 1363. године када је једна од 12 најпрестижнијих лондонских компанија, “The Worshipful Company of Vintners”, организовала систем за регулисање и нормализацију продаје и увоза вина.
Потом је 1953. године, ова иста компанија направила испит за 21 особу како би испитала њихово знање о индустрији вина и алкохолних пића.
Овај испит је напредовао до званичног теста за професионалце 1969. године и на крају је еволуирао у испит за мајстора сомелијера. Испит какав данас познајемо уведен је 1977. године на Двору мајстора сомелијера.
Организација тренутно има близу 240 чланова мајстора сомелијера и обично додаје само неколико чланова сваке године. Отприлике осам посто или седам од 60 кандидата за мајстора сомелијеа положи овај ригорозни испит.
Фото: Pixabay/stevepb Удружење сомелијера Србије – „SERSA“ је непрофитно удружење основано 2003. године у Београду. Искусни и остварени професионалаци, ношени великим ентузијазмом и љубављу према вину и струци сомелијера успели су још у првој години да поставе високе стандарде у професионалној обуци сомелијера, приступу вину, организацији такмичења и оцењивању вина.
Основни циљеви:
Окупљање – удруживање сомелијера, удружења сомелијера и промовишемо оснивање нових где још не постије не територији Републике Србије. Активности усмерене на развој и унапређење струке сомелијера. Унапређење и приближавање вина и винске културе што већем броју пунолетних особа. Образовање и унапређење струке како особама које желе овим послом да се професионално баве у угоститељству и винском туризму, тако и свим другим уживаоцима и љубитељима вина. Удружење сомелијера Србије је пуноправни члан међународног удружења сомелијера – “Association de la Sommellerie Internationale (A.S.I.)”, чије је седиште налази у Паризу, у Француској. Осму годину за редом, „SERSA“ за своје чланове омогућава полагање испита за стицање Међународне дипломе сомелијера A.S.I.
Фото: PrtSc/sommerlierserbia.com Типична задужења сомелијера Одговорности сомелијера укључују:
Узорковање и оцењивање вина из целог света Одабир вина према укусу и буџету купаца Управљање залихама и складиштењем Координација са главним куваром о препорученим спајањем хране Обука особља ресторана о основама вина За уживање у вину не треба да будемо експерти, али можемо се боље упознати, јер свако вино има своју причу и свака прича има своје вино. Da li ti je uvek hladno? Evo zdravstvenih problema koji bi mogli biti krivci

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Професија сомелијер? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.