Пословна клима у Немачкој погоршана у свим секторима

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Sep.2022, 13:04

Пословна клима у Немачкој погоршана у свим секторима

Пословни сентимент у немачкој економији се знатно погоршао у септембру, при чему се индекс пословне климе који израчунава институт IFO спустио на 84,3 поена са августовског нивоа од 88,6 поена. Фото: Unsplash/Tim van der Kuip То је његова најнижа вредност од маја 2020. године, наводи се у саопштењу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << минхенског института достављеном Тањугу.
Пад је погодио сва четири сектора привреде. Компаније су своје тренутно пословање оцениле као видно лошије него у августу. Песимизам у погледу пословних изгледа у наредним месецима је значајно порастао, при чему су очекивања у малопродаји потонула на рекордно низак ниво. Немачка економија клизи у рецесију, констатује IFO.
Генерално задовољство предузећа тренутним пословањем је опало са августовских 97,5 поена на 94,5 бодова овог месеца, а компаније дефинитивно још више забрињавају поисловни изгледи за наредних шест месец, с обзиром на то да је индикатор њихових очекивања посрнуо са 80,5 поена на само 75,2 бода. Последњи пут су очекивања у производњи била овако песимистична у априлу 2020.
Пословно расположење у производном секору се стропоштало на минус 14,2 бода у септембру са минус 6,8 поена у августу, а „утањиле“ су и компанијске књиге нових поруџбина за немачком робом.
Снажно је посрнула и пословна клима у немачком сектору услуга на минус 8,9 бодова у септембру са плус 1,4 поена прошлог месеца, при чему су компаније знатно лошије оцениле постојеће стање и очекују даље погоршање у наредним месецима. Посебно тешка времена очекују се у угоститељској индустрији.
Пословно расположење у трговини се додатно погоршало на минус 32,3 поена у односу на минус 25,8 поена у августу. Први пут од фебруара 2021. године, трговинске фирме су негативно оцениле актуелну пословну ситуацију, а помрачила су се и њихова будућа очекивања.
Приметно је ослабио и индекс пословне климе у грађевинарству, са минус 14,8 бодова у августу на минус 21,6 поена овог месеца. Грађевинска предузећа су мање задовољна тренутном ситуацијом, а и њихова очекивања су песимистичнија него пре месец дана, навиоди IFO у саопштењу.
U jednom mesecu propalo 718 nemačkih kompanija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пословна клима у Немачкој погоршана у свим секторима се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.