Друга претпремијера „Убиства у Оријент Експресу“

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Sep.2022, 07:35

Друга претпремијера „Убиства у Оријент Експресу“

Представа „Убиство у Оријент Експресу“ према роману Агате Кристи, у режији Даријана Михајловића, предпремијерно је изведена синоћ на великој сцени театра и Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ у продукцији позоришта „Бошко Буха“, које овим делом отвара нову сезону >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 2022/2023. Фото: Pexels/Monica Silvestre У представи играју Андрија Милошевић (улога Херкула Поароа), Виктор Савић, Борка Томовић, Лена Богдановић, Јелена Тркуља, Катарина Гојковић, Катарина Марковић, Игор Дамњановић, Владан Дујовић, Стефан Бундало и Миљан Прљета.
Пуна два сата публика је готово у даху пратила познату мистерију – трилер краљице кримића Агате Кристи, где је увек најважније само једно питање – „ко је убица?“.
Изворна адаптација романа је измењена у погледу места дешавања крими приче, тако да се воз завејан снегом зауставља у бившој Југославији, управо у Београду.
Глумац Андрија Милошевић свакако доминира својом улогом славног белгијског детектива са брчићима и већим стомаком, јер према књижевном делу и драматизацији америчког писца Кена Лудвига, његов лик заузима највише простора.
Дирекција дечјег позоришта „Бошко Буха“ је недавно креирала занимљиву кампању и промоцију најновије представе и организовала веома необичан сусрет са медијима јер је конференција уприличена у гаражи Плавог воза, у Топчидеру, као идеална сценографија за фатални воз који ће чекати публику на позорници.
До сада се та драматизација играла само на Бродвеју и у Немачкој, на сцени у Берлину и то је једини роман из богатог опуса Агате Кристи који је Фондација славне списатељице дозволила за извођење у позоришту.
Радња је смештена у 30. године прошлог века и најлуксузнији воз тог времена Оријент Експрес, принуђен је да непредвиђено застане због огромног снега.
Догађа се брутално убиство, у коме је несрећни настрадали путник ликвидиран са осам убода ножем.
Самим тим приватан пут кући чувеног Херкула Поароа се претвара у компликовану истрагу убиства, јер је воз пун осумњичених, а сваки од њих има наводно необорив алиби.
Пут неустрашивог детектива почиње у Истанбулу, а остатак приче дешава се у – Југославији, између Винковаца и Брода.
Мистерија се лагано компликује, посебно што трагови воде ка прошлости која није разрешена, а тиче се веома сурове стварности.
Према преводу позоришне адаптације који је написала драматуршкиња и књижевница Ивана Димић, ауторски тим новог „Убиства у Оријент Ескпресу“ чине – сценограф Весна Поповић, костимограф Марина Меденица, сценски покрет – Милан Громилић и сценски говор – Дијана Маројевић.
Према необичној концепцији и плану театра „Бошка Буха“, вечерас је уприличена прва од две премијере, односно друга претпремијера, јер први пут је комад изведен у оетак увече као претпремијера или званична финална генерална проба за госте и пријатеље позоришта.
Премијера је заказана за вечерас у 20 сати у Театар Вук.
Репризе су 28. и 30. септембра.
Danas umereno do potpuno oblačno, ali toplo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Друга претпремијера „Убиства у Оријент Експресу“ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.