Сјајна вест за љубитеље чоколаде: Конзумацијом ове посластице смањујете ризик од дијабетеса и гојазности, показује ново истраживање

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Sep.2024, 08:02

Сјајна вест за љубитеље чоколаде: Конзумацијом ове посластице смањујете ризик од дијабетеса и гојазности, показује ново истраживање

Ко воли нек’ изволи. Фото: Pexels/Nadin Sh Када је реч о исхрани, многи људи избегавају одређене намирнице из здравствених разлога или због мршављења. Чоколада је једна од тих намирница, позната по високом садржају шећера и масти.
Међутим, нова истраживања сугеришу да конзумирање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << црне чоколаде може донети неке неочекиване здравствене користи.
Наиме, недавна студија објављена у часопису Food Bioscience открива да одређена хемијска супстанца која се природно јавља у многим биљним намирницама може смањити ризик од гојазности и дијабетеса типа 2.
Ова хемијска супстанца, позната као полифеноли, има горак укус и може се наћи у какау, при чему се највиши нивои полифенола обично налазе у тамној чоколади.
Полифеноли активирају рецепторе за горак укус на језику, рецепторе типа 2 (ТР2). Истраживачи са Института за технологију Схибаура у Јапану открили су да активација ТР2 у пробавном тракту изазвана полифенолима доводи до лучења хормона који могу помоћи у смањењу ризика од развоја дијабетеса типа 2 и гојазности.
Специфично, научници су открили да активација ТР2 изазвана полифенолима у пробавном тракту доводи до лучења гастроинтестиналних хормона, укључујући холецистокинине (ЦЦК) и инкретине попут ГЛП-1.
Оба хормона позната су по томе што помажу у смањењу апетита и регулацији нивоа шећера у крви. – Ови хормони познати су по регулацији понашања при једењу и одржавању толеранције на глукозу путем ендокриног и нервног система. Стога је могуће да горчина полифенола помаже у смањењу ризика од дијабетеса и његових компликација путем активације Т2Р – рекла је професорка Наоми Осакабе са Института за технологију Схибаура у саопштењу за медије.
Резултати сугеришу да полифеноли, иако остају неапсорбовани, подстичу лучење хормона активацијом рецептора за горак укус на ћелијама које излучују пробавне сокове, чиме регулишу ниво шећера у крви и апетит
Najčešće greške koje ljudi prave prilikom pripreme jaja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сјајна вест за љубитеље чоколаде: Конзумацијом ове посластице смањујете ризик од дијабетеса и гојазности, показује ново истраживање се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.