Јесен у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Sep.2022, 09:01

Јесен у Новом Саду

Понеки опали кестен са пожутелих крошњи, за који неретко запнемо тумарајући улицама, недвосмислено нам је сведочи да је у Нови Сад закорачила јесен. Фото: Градске инфо Ноћас је у 3.03 по средњеевропском времену наступило ново годишње доба, одлучно да нас подсети на све своје чари >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на које смо можда и заборавили у току протеклих месеци и врућина са којима смо се борили.
Јесен ће ове године трајати 89 дана. Таман толико да нас навикне на златкасте тонове и нешто оштрији ваздух, те припреми за сликарку зиму, празнични период и кићење новосадских улица и излога.
Током овог годишњег доба одвија се непрестана борба између сунчевих зрака, кише и тмурних облака. Новосађани, напросто, никада не знају на чијој ће се страни сломити копље, те какво ће их време сутрадан затећи.
И ајде што они не знају, него најчешће не знају ни метеоролози… Фото: Градске инфо Због тога се локалци труде да своју гардеробу некако уклопе у предивну градску архитектуру, па на себе навлаче неколико слојева одеће коју вешто скривају испод фино кројених капута.
Сви се некако повлаче у ушушканост локалних кафића, а кеј престаје да буде занимљив свима, осим спортистима који туда трче.
Друштвени живот се са главних улица сели у пасаже, коктели се замењују пивом и кокицама у Безецу, а летње салате на отвореном, познатим домаћим пасуљем (директ из лончића) из Гусана. Фото: Градске инфо Грожђе смо недавно обрали, па тако ваља да полако навикавамо непце на фине укусе вина, јер ће нас ускоро, када дође зима, само кувано вино грејати док будемо истраживали шта то Нови Сад зими има да понуди својим грађанима.
Иако нисмо Кикинђани, те не славимо Дане лудаје (бундеве), јесен ипак учини да нам ова намирница постане незаобилазна ствар у кухињи.
Њих, као лети лубенице, сада можемо да пазаримо на сваком ћошку, а не само у локалним продавницама. Фото: Pexels/Ioana Motoc Мириси печене паприке и печене ракије неодољиво одају утисак јесени на селу, али те есенције неретко можете осетити и у новосадским квартовима, јер иако данас све можете да купите већ готово, неке генерације још увек уживају у чарима домаће производње.
Поред задовољних уметника који тумарајући улицама у једној руци носе свој кишобран, а другом скупљају инспирацију за своја нова дела, још једна од асоцијација на новосадску јесен јесте и саопштење ЈКП “Новосадска топлана“ да је коначно све спремно за грејну сезону која ће почети 15. октобра.
И док нестрпљиво чекамо још коју недељу да нам радијатори постану врући, ујутру, када устанемо из кревета, на себе додатно навлачимо још један слој одеће покушавајући да се адаптирамо на новопридошлу температуру.
Још једна од несвакидашњих појава на улицама су и тинејџери ранораниоци које у јутарњим сатима, преко лета, гарант нисте могли да уочите. Фото: Градске инфо Први весници јесени у Новом Саду су и нове серије, нова филмска издања и нове књиге које имају задатак да нас разоноде у наредном периоду, када се претпоставља да ћемо много више уживати у удобности наших домова него што бисмо то чинили лети.
Па, није узалудно баш октобар проглашен за месец књиге и писане речи.
Боје јесени су заиста боје зрелости, мира и топлине. Новосађани су имали веома садржајно лето, пуно разних манифестација, на отвореном. Сада је, ипак, време да се посвете гастрономским ужицима и интими у ужим круговима.
Колико год да је лепо лети се сунчати и купати на бројним градским плажама, поготово Штранду и Официрцу, ништа мање дивно није ни уживати у смирујућем погледу на Дунав и шољи топлог чаја из омиљеног кафића на приобаљу.
Јер, знате како кажу, све у своје време…
Šta vas danas očekuje u Novom Sadu? (Petak, 23.9.2022.)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јесен у Новом Саду се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.