Бојлер највише троши у домаћинству. Како на њему уштедети струју?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Sep.2022, 14:00

Бојлер највише троши у домаћинству. Како на њему уштедети струју?

Док цене енергената интензивно расту, многи траже начине да потроше бар мало мање, али често из незнања трошимо више него што би требало и повећавамо рачуне за струју само због непажње; углавном са уређајима које смо стално укључени, чак и када их не користимо. Фото: PrtSc/commons.wikimedia.org/ Овакви >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уређаји се називају и енергетски вампири, јер непрекидно троше енергију, чак и када не раде, а према недавној студији, могу бити одговорни за невероватних 23 одсто електричне енергије која се троши у домаћинству.
За већину уређаја најочитије решење је да их држите искључене док не буду у употреби, а ево како можете да „укротите” електрични бојлер, за који стручњаци процењују да је један од највећих енергетских вампира у домаћинству: Наиме, за само сат времена рада бојлер од два киловата троши два кВх. Ако котао ради сваки дан два и по сата, месечно троши укупно 150 кВх. Већина бојлера има унапред подешену температуру, али да бисте уштедели новац, подесите термостат бојлера на економично грејање, односно на температуру између 50 и 60степени.
Осим што је непотребно, прегревање воде (на 75 или чак 85 степени) изазива већу потрошњу електричне енергије, али и брже пропадање бојлера и стварање каменца.
Због тога се препоручује редовно одржавање електричних бојлера, односно чишћење бојлера и грејача отприлике једном годишње, а тамо где је вода мекша може и ређе.
Шиштање, брујање и пуцкетање бојлера када је укључен је обично јасан знак да око бојлера има наслага каменца које треба уклонити. Такође је важно напоменути да, за разлику од већине других кућних апарата, бојлер неће трошити мање ако је стално искључен, јер ће вода морати да се поново загрева сваки пут када се укључи.
Због тога се електрични бојлер искључује само када вам топла вода неће бити потребна дуже време. Према мишљењу стручњака, најмање електричне енергије се троши ако је бојлер правилно подешен и стално укључен.
Uštedite energiju i smanjite mesečne račune uz ove preporuke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бојлер највише троши у домаћинству. Како на њему уштедети струју? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.