Осам ствари које се дешавају у организму кад престанете да једете месо

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2024, 14:00

Осам ствари које се дешавају у организму кад престанете да једете месо

Престанком конзумирања меса, можемо да се сретнемо са неочекиваним и непријатним нуспојавама. Фото: Pixabay/gurkanerol А баш као и свака промена и мењање устаљених навика, и ово може да буде шок за организам.
Ево које су нуспојаве са којима се можете срести престанком уноса меса: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Мањак енергије Ако изоставите месо из ваше исхране могуће је да ћете се осећати уморно и слабо. То је зато што вам недостаје важан извор протеина и гвожђа, који су главни извори енергије. Тело апсорбује више гвожђа из меса него из друге хране, а исто се крије у зеленом лиснатом поврћу попут спанажа, као и у житарицама, хлебу и тестенини богатој гвожђем.
Опадање косе Управо због цинка могуће је да ћете приликом чешљања ваше косе уочити нешто више длака на четки него што се на то навикли. Ова промена у исхрани може довести чак и до дуготрајног губитка косе, стога ако сте одлучни у намери да престане да уносите месо у ваш организам, побрините се да на друге начине надоместите довољну количину цинка.
Чешће ћете ићи у тоалет Мање меса, а више неопходних влакана из целовитих житарица, сировог воћа и поврћа може значити додатно време у тоалету. Влакна олакшавају пражњење црева увлачећи воду у дебело црево што вашу столицу може учинити знатно мекшом.
Бол у желуцу Иако је сасвим познато како је месо то које нам тешко “пада” на желудац, док нам воће и поврће регулишу пробаву, изненадни прелазак на овакав начин исхране могао би довести до контраефекта. Нагле промене могу да изазову болове у желуцу и стомаку који пре нису били уобичајени, а који ће се регулисати онда када се ваш организам навикну на нову промену.
Иритације коже Врло је могуће да ће по престанку конзумирања меса и ваша кожа одговорити на то – недостатком сјаја, па чак и акнама. Месо садржи цинк те обилује аминокиселинама које су кључне при производњи колагена, а уколико не унесете довољно ових састојака то би могло да резултира да ваша кожа не изгледа тако свеже. Недостатак цинка утиче на појаву акни.
Можда ће вам требати суплементи
Када се одлучите за исхрану без меса, неке важне витамине и минерал можете да надоместите једино узимањем суплемената. Суплементи могу да повећају ваше нивое витамина Б12 (који се налази само у храни животињског порекла), калцијум, витамина А, Б и Д, као и гвожђа. Разговарајте са својим доктором о томе који су суплементи најбољи за вас.
Можете да смршате Истраживачи су представили бројне студије о томе како вегетаријанска исхрана утиче на тежину. Људи који су прешли на безмесну исхрану изгубили су око 10 килограма, што је прилично лепа вест за оне који се боре са прекомерном килажом, али и врло проблематично за оне које мучи супротно и желе да се угоје.
Промене расположења Нове дијете углавном носе и промене емоција, али и поспешују ниво стреса будући да микробиом у нашем желуцу ослобађа неуротрансмитере који управљају нашим мозгом. Иако ова непријатна појава нестане онога часа када се наше тело навикне на ове промене, неки ће се можда са овим теже носити.
Ovo su najveće greške koje možete napraviti prilikom pečenja na roštilju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Осам ствари које се дешавају у организму кад престанете да једете месо се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.