Ђедовић Хандановић разговарала са шпанским амбасадором о енергетској транзицији

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Mar.2024, 14:15

Ђедовић Хандановић разговарала са шпанским амбасадором о енергетској транзицији

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Влади Србије са новоименованим амбасадором Краљевине Шпаније у Београду Хуаном Хосеом Санс Апарисиом о билатералним односима две земље и сарадњи у области енергетике и енергетске транзиције. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/МРЕ/Емилија Јовановић Ђедовић Хандановић је исказала добродошлицу новоименованим амбасадором Краљевине Шпаније у Београду и захвалила на подршци те земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и процесу европских интеграција, наводи се у саопштењу Министарства.
„Краљевина Шпанија је значајан партнер Србије у многим областима. За нас је важна подршка Шпаније територијалном интегритету и суверенитету Србије. Наша робна размена се повећала за четири пута у периоду од 2012. до прошле године и постоји велики потенцијал да искористимо веома добре политичке односе за унапређење економске сарадње. Наставићемо са спровођењем реформи у свим областима, укључујући енергетски сектор, да би брже напредовали на путу чланства у Европску унију и верујемо да ће Шпанија наставити да нас подржава на том путу“, рекла је министарка.
Она је истакла да Србија дели визију и циљеве Европске уније у процесу енергетске транзиције. „Енергетска заједница означила је Србију као лидера у спровођењу реформи у претходној години у области енергетске транзиције. Наш циљ је да до 2030. године обезбедимо 45 одсто електричне енергије из обновљивих извора што значи да ћемо бити изнад глобалног просека у истом периоду. На аукцијама које смо успешно спровели у 2023. години, обезбедили смо нових 715 зелених мегавата док очекујемо да ћемо реализацијом трогодишњег плана обезбедити најмање 1.300 МW из обновљивих извора“, рекла је министарка.
Амбасадор Апарисио је истакао подршку Краљевине Шпаније територијалном интегритету и суверенитету Србије и процесу европских интеграција наше земље. Истакао је да ће његов приоритет у будућем раду бити значајније унапређење економске сарадње, укључујући обновљиве изворе енергије.
Он је истакао да је енергетска транзиција један од најважнијих циљева шпанске владе и да постоји интересовање неколико шпанских компанија за пројекте у области соларних и ветроелектрана у Србији.
Najskuplji metar kvadratni prodat u 2023. u Beogradu na vodi za 11.475 evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић Хандановић разговарала са шпанским амбасадором о енергетској транзицији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.