„Пробуђене“ старије жене театром против дискриминације у КЦНС

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Mar.2024, 11:31

„Пробуђене“ старије жене театром против дискриминације у КЦНС

Како би то било када би у представи која говори о одређеној дискриминацији проговорили они који се суочавају са њом, али не кроз тело и глас глумаца и глумица већ кроз њихове сопствене гласове? Фото: Д. Милосављевић Управо то чини нова представа „Пробуђене: 11 ½ старих жена“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ауторке и редитељке Бранке Бајић Јованов, чија је премијера заказана за 23. март у 19 часова, у Новом Саду, на Великој сцени Културног центра Новог Сада.
Представа и цео процес који јој је претходио, је једна од првих у Србији, која на овај начин приступа темама старости и старења.
Реч је о својеврсној форми Театра заједнице за старије особе, с фокусом на жене, које су се добровољно пријавиле да буду део овог процеса кроз јавни позив.
У овом првом уметнички ангажованом позоришном процесу, специјално дизајнираном за старије особе, уместо глумица, у главне улоге Бранка ставља 11 жена старијих од 65 година, које након вишемесечног драмског процеса и истраживања храбро проговарају о изазовима старења, стереотипима са којима се суочавају и дискриминацији коју доживљавају као старије жене.
Фото: Д. Милосављевић Представа настоји да пренесе интимно, огољено и искрено суочавање ових 11 жена са процесом старења, посебно се фокусирајући на два важна животна прелаза: транзицију из активног радног живота у пензионерско доба и суочавање с губитком вољене особе. Користећи различите методе и технике примењеног позоришта, представа има специјално дизајниране делове за интеракцију са публиком, који омогућавају активно учешће гледалаца и њихов ангажман, а самим тим и дубље повезивање са проблемима који се тичу популације старијих лица.
Уз Бранку Бајић Јованов, као ауторку и редитељку представе, коредитељ и кодраматург је Лазар Јованов. У представи учествују: Мирјана Миланков, Светлана Селаковић, Станка Параћ Дамјановић, Наталија Маринковић, Славица Страценски, Јасна Карталовић, Милена Маринковић, Љубица Јанков, Милка Дмитрасиновиц, Драгица Летић, Вера Ердевик.
Представа је докторски уметнички рад Бранке Бајић Јованов, докторанткиње Академије уметности у Новом Саду, рађен под менторством проф. др ум. Ивана Правдића.
Фото: Д. Милосављевић Бранка Бајић Јованов је самостална драмска уметница – глумица и драмска педагошкиња. Као позоришна практичарка и глумица креирала је и реализовала велики број уметничких и едукативних пројеката за децу, младе, старе, као и велики број професионалних позоришних продукција у земљи и иностранству током 20 година своје каријере. Последњих година, активно развија друштвено-ангажоване позоришне праксе са заједницом, а као докторанткиња Академије уметности Нови Сад, највише истражује и пише о антропологији старења и старости, користећи различите методе и технике примењеног позоришта.
Улаз на представу је слободан, али је због ограниченог броја места неопходна резервација путем телефона 063/8809-386 или мејла articokaudruzenje@gmail.com.
Nastup Nebojše Grujića na svetski dan šale, 1. aprila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Пробуђене“ старије жене театром против дискриминације у КЦНС се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.