Старовић: Одлуку о враћању земљишта Дечанима схватити условно као добру вест

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Mar.2024, 10:25

Старовић: Одлуку о враћању земљишта Дечанима схватити условно као добру вест

Државни секретар Министарства одбране Немања Старовић изјавио је данас да одлуку о враћању дела земљишта манастиру Високи Дечани морамо схватити као „условно добру вест“ и додао да се без казнених мера према властима у Приштини њихово понашање неће променити. Фото: Танјуг/Раде >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Прелић Привремене приштинске власти јуче су, током посете специјалног америчког изасланика за Западни Балкан, Габријела Ескобара, наложиле Катастаркој агенцији да укњижи 24 хектара земље манастиру Високи Дечани и на тај начин спроведе одлуку тзв. уставног суда.
Старовић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је то вест која је на неки начин обележила јучерашњи дан, и коју условно можемо схватити као добру вест, будући да је прошло осам година од коначне одлуке косовског уставног суда којом се то парче српске земље мора вратити српском манастиру. „Зашто кажем да је то само условно добра вест. То је због страшне манипулације која се од јучерашњег дана па надаље спроводи од стране Приштине и њених међународних спонзора, где се тај мали, закаснели, подразумевајући корак покушава представити као некакав велики искорак или уступак српској заједници и Републици Србији који завређује некакву велику награду од стране међународне заједнице, упркос свим оним страшним и ужасним потезима које Курти извео у претходне три године, од када је дошао на чело привремених институција самоуправе”, рекао је Старовић.
Он је подсетио да се ради о „својеврсној окупацији севера КиМ од стране његових специјалних моноетничких милитаризованих снага, косовске полиције, забрани промета, робе произведене у централној Србији и укидања права гласа за Србе који на КиМ живе и коначно до последње одлуке из децембра прошле године којом се покушава узети и хлеб са стола за наше сународнике“.
Испада да све то сада није битно, рекао је Старовић и додао да се Курти по том тумачењу, по тој интерпретацији, ваља наградити убрзаним процесом пријема Приштине у Савет Европе.
Према његовим речима, то је нешто што заправо вређа здрав разум свих грађана Србије. „Мене подсећа на ону ситуацију када имате неког родитеља из пакла који пуних осам година свакога дана малтретира и туче своју децу и када једном коначно одлучи да престане са тим он истога дана добија награду за оца године. Иако и даље ту исту своју децу малтретира на друге начине, вређа их, понижава, занемарује, не шаље у школу, изгладњује, туче њихову мајку, пије и коцка се”, навео је Старовић као пример.
Наводи да се можда тај отац сутра предомисли, воља му се промени, али наставља да туче своју децу.
„То је слика и прилика онога са чиме се Србија и простор Косова и Метохије суочавају и то је нешто што морамо на што јаснији и изричитији начин сваког дана представити својим саговорницима, поготово из западног дела међународне заједнице“, каже он.
Рекао је да нема никаквих илузија да ће то довести до некакве епохалне промене у њиховом приступу. „Често ће они само слегати раменима. Али знате, ако нас историја нечему учи, учи нас томе да се увек пре или касније на концу испостави нека етичка дивиденда. Јер зло, поквареност и неправда на концу увек поједу сопствену супстанцу. Томе нас је научила историја светских ратова“, навео је Старовић.
Говорећи о одлуци Приштине да избаци динар из платног промета, Старовић каже да Приштина то покушава да представи као пуку монетарну одлуку, иако је много више од тога.
„Крајњи циљ Аљбина Куртија је гашење виталних установа неопходних за живот српске заједнице“, напомиње Старовић.
Долазимо до питања, додао је, да ли су Срби са КиМ мање једнаки у односу на било кога другог, да ли су људска бића ниже вредности. „Без казнених мера према приштинској администрацији неће доћи до промене образаца понашања Куртија“, закључио је Старовић.
Gujonu priznanje za jačanje sabornosti i jedinstva srpskog naroda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Старовић: Одлуку о враћању земљишта Дечанима схватити условно као добру вест се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.